Kyrkor vädjar om fred för Armenien

Armenien

Enklaven Nagorno Karabach har länge varit en konflikthärd melan grannländerna Armenien och Azerbadjan. Grafik: TT

 Foto: Tannaz Edalat

Spänningen ökar mellan ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan. Nu vill Europeiska kyrkokonferensen att EU griper in för att medla fred.

  

Armenien och Azerbajdzjan har utkämpat två blodiga krig. Konflikten handlar främst om enklaven Nagorno-Karabach, som formellt är en del av Azerbajdzjan, men som bebos av etniska armenier och som sedan Sovjetunionens fall har kontrollerats av armenisk militär. 2020 attackerade Azerbajdzjan enklaven och återtog då stora områden. Flera tusen dog i de striderna, som avslutades med en vapenvila som förhandlats fram av Ryssland. Rysk militär skulle dessutom finnas på plats som en fredsbevarande styrka

Nu kommer rapporter om nya stridigheter. Azerisk militär har beskjutit gränsområden i själva Armenien och fler än 150 personer ska ha dödats. Azerbajdzjans ledning erkänner beskjutningen men hävdar att det beror på armeniska provokationer.

Armenien får nej av Ryssland

Armenien har i detta läge begärt hjälp av Ryssland, som landet har en försvarspakt med, och av den koalition av forna sovjetstater som går under namnet ODKB. Armenien har dock fått nej på sin förfrågan och det är oklart om Ryssland har vilja eller förmåga att ingripa samtidigt som de militära resurserna är ansträngda på grund av kriget i Ukraina.

Garlen Mansourian, som är talesperson för Armeniska riksförbundet, är orolig över utvecklingen.

 Det är hopplöst just nu, säger han.

Garlen Mansourian

En utsatt position 

Armenien befinner sig i en utsatt position, då landet inte har några egentliga allierade förutom Ryssland. Azerbajdzjan å sin sida har genom de stora olje- och gasinkomsterna kunnat modernisera sin armé med vapen från länder som Turkiet och Israel. När västländerna försöker att minska sitt beroende av Ryssland har Azerbajdzjan blivit en viktig partner.

Garlen Mansourian håller dock inte med om att Ryssland står nära Armenien. Han menar att landet haft en demokratisk utveckling, till skillnad mot Azerbajdzjan som styrts av samma familj sedan landet blev självständigt.

– Armeniens premiärminister har varit i kontakt med väst och behöver få hjälp från EU. Armenien vill ha bra relationer med EU, och vi kan inte förstå varför Armenien inte är lika viktigt som Ukraina, säger han.

Många dog i folkmord

För drygt hundra år sedan dog 1,5 miljoner människor i det armeniska folkmordet, som också innefattade andra kristna befolkningsgrupper. Trots att det gått lång tid är det fortfarande ett levande arv för många armenier. Den gången var det Turkiet som var ansvarigt för morden, ett land som idag stöttar Azerbajdzjan, vilket skapar rädsla och vrede bland många med armeniska rötter.

– Det klart att det alltid finns risken för en fortsättning, säger han.

Kyrkor vädjar om fred

I ett brev till EU vädjar Europeiska kyrkokonferensen (KEK) om ett ingripande. KEK vill att EU arbetar för att upprätta meningsfull dialog mellan Armenien och Azerbajdzjan. KEK menar att det är viktigt att inleda interreligiös dialog för att kunna arbeta för försoning. 

KEK gjorde en liknande vädjan till OSCE där man pekar på att premiärministern för Armenien och Azerbajdzjans president nyligen möttes i Bryssel för samtal. Men KEK ifrågasätter Azerbajdzjans ärliga uppsåt, och varnar för att landets ledning försöker pressa Armenien in i en fredsuppgörelse när världen är upptagen av kriget i Ukraina.

 

Fakta: Armenien

Redan under antiken fanns ett kungarike som hette Armenien. Det var den första stat som antog kristendomen som statsreligion, år 301. Under sovjettiden var Armenien en delrepublik, som fick självständighet när Sovjet kollapsade.

Armeniens nutidshistoria har präglats av konflikten med Azerbajdzjan om enklaven Nagorno-Karabach. Förlusten år 2020 ledde till en politisk kris.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.