Kultur & Teologi

Trion tar ton - och ord

Erik Tilling, Michael Jeff Johnsson och Daniel Röjås samarbetar i nytt koncept. Foto: Press

Pastorn Daniel Röjås debuterar som författare – samtidigt som musikerna Erik Tilling och Michael Jeff Johnson i samma koncept släpper en instrumental skiva.

Daniel Röjås, pastor i Centrumkyrkan i Boxholm, relation till musikerna Erik Tilling och Michael Jeff Johnson sträcker sig nästan 30 år tillbaka i tiden. Tack vare den vänskapen medverkade Erik vid ett möte där Daniel predikade i Linköping i midsomras.
– Jag ville göra en gudstjänst där vi vävde in mycket instrumental musik. Det är inte så att vi släckte ner lovsången, men vi tog en annan väg dit. Jag tycker att vi ibland haft en övertro i att det måste vara text till all musik,  berättar Daniel.


Direkt efter gudstjänsten föreslog Erik att de skulle göra ett koncept tillsammans med en instrumental skiva och en bok – vilket slog an i Daniel Röjås som började fundera kring vad han haft på hjärtat de senaste åren.
– Bengt Johanssons låt ”Helt liv” från 2010 blev utgångspunkten till att fundera kring vad det är som håller ihop ett liv, vad det är som gör det meningsfullt. Erik Tillings tanke satte ord på något som jag funderat på i flera år. Det jag har predikat om har kanaliserats i det här bokprojektet.

Det hela resulterade i att Daniel Röjås i slutet av sommaren skrev ihop en hel bok, under just namnet ”Helt liv”:
–  I inledningskapitlet skriver jag om konsten att förundras, utgående från skapelsen. Min poäng är att förundran finns nedlagd i skapelsen, berättar han.
I kapitlet avslutar han med att uppmana till att göra en andlig lista – en lista över saker som väcker förundran i läsarens liv. I boken avhandlar han även ämnen som Herrens liv, vad som egentligen är ett välsignat liv, och vad lovsånger egentligen handlar om. Ett annat kapitel handlar om att det finns goda skäl att fira gudstjänst.
– Min poäng är att vi bekänner vår tro genom att fira gudstjänst. Det är avgörande för det kristna livet. Där har jag skrivit ihop sju goda skäl att fira gudstjänst i en tid där många väljer bort det, varför det är en god vana precis som man borstar sina tänder morgon och kväll.


I samband med bokreleasen släppte Michael Jeff Johnson och Erik Tilling skivan ”Kom du källa” – ett instrumentalt album bestående av enbart piano och gitarr. Där finns psalmer som ”Närmare, Gud, till dig”, ”Jesus har gjort allt”, men även Benny Andersson ”I gott bevar” samt några av Eriks och Michaels mest omtyckta sånger såsom ”S:t Patricks bön” och ”Han går aldrig förbi dig”. Både boken och skivan har fått gemensam formgivning.
– Samarbetet med musiker är intressant för mig och det tillför en dimension och ett språk som öppnar upp människor, säger Daniel Röjås.


Under 2020 ska det hela dessutom även mynna ut i en föreställning där alla tre medverkar.
– Det blir som en hybrid mellan gudstjänst och konsert. Det blir några monologer med inspel från boken, några intervjuer med samtal om livet där Erik och Michael får ge sina tankar kring lovsång, och låtarna framförs med akustisk gitarr. Vår poäng är inte att släcka ner lovsången utan att fördjupa den, säger Daniel Röjås, som tror att boken och skivan kommer generera intresse åt varandra.
– Jag tänker också att jag som pastor kastar in några pinnar i brasan för den kristna musiken, säger han.
För Daniel Röjås blir boken Helt liv hans debut som författare. Tidigare har han nämligen bara släppt ett mindre häfte.
– Det har varit oerhört lustfyllt och oerhört kreativt. Bara ren glädje, säger han om skaparprocessen.

 

MATTIAS BACKLUND

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Kultur & Teologi

Läs vidare