Skärgårdssång siktar på fullt Halmstad Arena

”Jag älskar hur den här festivalen är uppbyggd, och jag hoppas att många nyfikna ska ta chansen att komma hit”, säger sångerskan och festivalchefen Maria Gustin Bergström.

Under tre dagar i augusti kommer Halmstad Arena att fyllas av musik från kristna artister, både svenska och internationella världsstjärnor. Skärgårdssång hoppas på besöksrekord – och på gemenskap och allsång utöver det vanliga.

Tänk en hel helg fylld med det bästa av kristen musik från 1980- och 1990-talet: All Star Band med Bill Maxwell och Hadley Hockensmith från Koinonia, Lou Pardini från Chigago, superbasisten Lars Danielsson, gospelpianisten Per-Erik Hallin och många fler. Tänk en hyllning till pionjärerna som var involverade i att skapa en musikalisk revolution i frikyrkosverige på 1970- och 1989-talet: Megaproducenten Lennart Sjöholm tillsammans med namn som Roland Utbult, Ingemar Johansson, Lars Mörlid och Peter Sandwall – och kören Caleido som bjuder på guldkorn ur Choralernas breda repertoar. Och på Halmstad Arena kommer de att bjuda på många guldkorn från den här tiden.

Avslutas med allsångskonserter

Festivalchefen och sångerskan Maria Gustin Bergström berättar entusiastiskt om årets upplaga av Skärgårdssång där både fredags- och lördagskvällen kommer att avslutas med allsångskonserter, ”ungefär som i Allsång på Skansen men med ännu mera drag”.

– Arenan kommer att koka! Jag håller i värdskapet tillsammans med Mikael Järlestrand och det här är verkligen något vi ser fram emot, säger Maria.

Själv är hon lite extra taggad för lördagskvällens allsång med temat ”Minns du ungdomskören från 80/90-talet”. Under den här tiden var ungdomskören den självklara mittpunkten både för gemenskap och evangelisation i många frikyrkor. Idag har körtraditionen avtagit, men Maria konstaterar att alla som var med när det begav sig har fått med sig sånger för livet.

– Människor som har en längtan vågar sig hit och vi ser hur man blir berörd. På tidigare festivaler har vi märkt att det kommer många som har en bakgrund i kyrkan och som av olika anledningar inte längre ser den som en naturlig del av livet. Men musiken sitter i själ och hjärta, konstaterar Maria.

Men hon vill inte kalla festivalen för en nostalgitripp.

– Snarare är det en gemensam glädje över sådant man har älskat och får höra igen. Jag brukar säga att alla har ett musikaliskt hjärtespråk som förklarar varför vi blir berörda av viss musik och inte av annan. Det som satte sig i hjärtat när man var ung är ofta det som sitter kvar.

Konceptet gjorde succé i Norge

Festivalkonceptet Skjaergårdsgospel gjorde succé i Norge, och när Skärgårdssång för första gången kom till Tanumstrand i Sverige 2015 blev framgången lika stor. Äntligen ett musikevenemang som till skillnad från Frizon och Gullbrannafestivalen siktade in sig på en lite äldre publik. Och för varje år har festivalbesökarna blivit allt fler.

– Till slut nådde vi besökstaket och kunde inte utveckla festivalen mer, berättar Maria.

Inför sommaren 2020 fattades beslutet att flytta Skärgårdssång till Halmstad Arena för att kunna möta en större publik men på grund av pandemin har festivalen fått vänta med sin Halmstadspremiär tills i år.

– Halmstad ligger bra till, har fler alternativ till boende och ligger närmare för fler människor. Dessutom har Halmstad Arena plats för flera tusen besökare och har mycket mer av det som behövs, som toaletter, mat och framför allt möjligheter för festivaldeltagarna att umgås under tak, säger Maria.

”Unik stämning"

För gemenskap är en viktig del av Skärgårdssång, liksom den ”unika stämningen”. Maria berättar:

– Alla som har varit på den här festivalen vet vad det handlar om, och jag tror att det bygger på en kombination av gemenskap, glädje och bra musik. Det blir också en unik gemenskap mellan artisterna som är där hela helgen och det märks på konserterna.

För att delta under festivalens två första dagar krävs förköp av biljetter, men den avslutande musikgudstjänsten med nattvard är öppen för alla. Flera av helgens artister medverkar, och pastor och författare Tomas Sjödin kommer att predika.

Fakta: Skärgårdssång 2022

Var: Halmstad Arena

När: 19-21 augusti

Medverkande artister: Per-Erik Hallin, Roland Utbult, Peter Sandwall & Lars Mörlid, Maria Gustin Bergström, amerikanska countrybandet High Road, svenska kören Caleido, Evelina Gard, Ingmar Johansson, Mikael Järlestrand, Lennart Sjöholm, Ingamay Hörnberg, Hasse Hallström och All Star Band med musiker från bland annat Chicago och Koinonia.

Gabriella Mellergårdh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice