Ruth och Elise – orädda vänner som kämpar för utsatta kvinnor

Ruth Nordström är advokaten och Elise Lindqvist är ”Ängeln” som kämpar för utsatta kvinnor i Stockholm. Många är de prostituerade och missbrukande tjejer som fått hjälp att komma till rätta i tillvaron av de två. Foto: Rickard Liljero Eriksson

Mod att resa sig heter en nyutkommen bok som skrivits av advokaten Ruth Nordström och Elise Lindqvist, känd som ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”.

 

Boken ger inblick i de utsatta och förnedrades liv, samtidigt som Elises egen berättelse vävs in. Jämsides ges en bild av det sociala skyddsnätets ibland glesa maskor och juridiken i dessa ärenden.

Med denna bok vill de båda författarna ge en röst åt dem som ingen har, och titeln ser de som en hyllning till dem som legat på botten men hittat modet att resa sig.

Nu hoppas Elise Lindqvist att boken ska bli till både glädje och nytta för såväl de utsatta som för dem som vill göra en insats.

– Jag önskar den kan ge hopp att bryta sig loss från förnedring, att någon känner att ”ja, men jag vill försöka och våga”, säger Elise.

Hon tycker att alla ska läsa ­boken, både kvinnor och män, både hög och låg.

– Även om man själv har det bra kan det finnas någon i ens närhet som berörs.

Elise Lindqvist vet hur det känns när ingen bryr sig. Hon känner igen barnens rädsla, den sålda tonåringens förtvivlan och missbrukarens hopplöshet. Hon har själv varit där. Hon vet att det krävs mod att resa sig.

Jag önskar den kan ge hopp att bryta sig loss från förnedring, att någon känner att ’ja, men jag vill försöka och våga‘. Elise Lindqvist

Nu har det gått många år sedan Elise vågade ta emot hjälp bort från misären. Sedan tio år har hon samarbetat med advokaten Ruth Nordström för att hjälpa utsatta kvinnor och nu har de tillsammans skrivit denna bok.

– När man har blivit så illa behandlad så har man tappat tron på människor, och då betyder det så mycket att ha kommit nära någon som jag gjort med Ruth. Hon är sann, orädd, hon kan lagen och hon ger sig aldrig, berömmer ­Elise.

Förbereda nattens mackor

Vi talas vid en fredag strax innan den lilla späda 86-åringen ska förbereda nattens mackor och möten med kvinnor i missbruk och prostitution. De vet att Elise och hennes team finns på Malmskillnadsgatan varje fredagsnatt, så har det varit mer än 25 år nu.

– Jag blir så glad varje vecka när jag möter tjejerna, utbrister Elise.

– Deras största behov är att få krama om oss, sen kommer bordet med fika och sedan samtalen. Nu har vi med oss mössor, sockor och vantar också.

Ingenting bättre på 25 år

Elise konstaterar krasst att ingenting har blivit bättre på dessa 25 år. De prostituerade finns både på gatan och på internet, och att komma loss är en kamp som ofta tar två-tre år.

– Men det är bara att kämpa på. Gud har gett mig den här uppgiften och då håller jag mig till den, säger Elise beslutsamt.

Hennes engagemang imponerar på vännen och medförfattaren Ruth Nordström som beskriver Elise som en inspirationskälla.

– Hon har en enorm drivkraft. Hon är 40 år äldre än mig och så alert och pigg, som en urkraft som verkligen får fart på saker och ting. Hon drar sig inte för att kontakta myndigheter, polisen eller justitieministern.

– Precis som Moder Teresa ­säger hon att vi har bara i dag så låt oss börja, kom igen, gå ut ur bekvämligheten, säger Ruth.

Juristjour i S:a Clara

Ruth Nordström är grundare av Skandinaviska Människorätts­advokaterna, en advokatbyrå som riktat in sig på asyl- och migrationsrätt, mänskliga rättig­heter och privatjuridik. Varje torsdag har hon juristjour i S:a ­Clara ­kyrka, och en gång i månaden håller hon och Elise Lindqvist en andakt tillsammans vid kyrkans Afternoon tea, där de möter många utsatta människor.

Boken Mod att resa sig utgår från livsberättelser från kvinnor som Ruth och Elise har mött och hjälpt. Den handlar om kvinnors utsatthet men också om styrka, mod och hopp. Såväl fakta som personliga berättelser ryms på de 160 sidorna.

– Vi bjuder även på några roliga glimtar från våra resor, bland annat till påven och Europaparlamentet, säger Ruth.

– Vi har skrivit boken för att vi vill ge en röst åt dem som inte har en egen röst. Vi vill visa hur situationen ser ut men också förmedla nycklarna att hitta det inre modet. Den kristna tron är också en röd tråd genom boken.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.