Kultur & Teologi

Obotlige gitarristen Erik Tilling är trippelaktuell

Erik Tilling är redo. Foto: Pressbild

Han är aktuell både med eget instrumentalt material, som gitarrist i hårdrocksbandet All For The King och med en avskalad turné med Joel Börjesson. För Erik Tilling skapar dessa musikaliska ytterligheterna en helhet.

– Jag kallar mig för obotlig gitarrist och det visar sig i alla uttrycksformer, säger Erik Tilling.
   För några veckor sedan släppte han för första gången ett instrumentalt spår, ”I Am Yours”. Fast sanningen att säga var det inte första gången som Erik gav sig i kast med att göra helt instrumental musik.
– På varje skiva, jag har släppt åtta studioalbum sedan 2001, har jag haft med ett instrumentalt spår. Det är skönt att stanna upp och få lite andrum mellan texterna, säger han.
Samtidigt har han under många år burit på en längtan att få göra ett helt instrumentalt album, men har aldrig vågat – förrän nu.
– Det är nog det läskigaste man kan göra, man är helt utlämnad. Med en ensam nylongitarr hör man till och med tyget på tröjan när jag flyttar armen.
”I Am Yours” är dock bara första släppet av instrumentala låtar från Erik. Fler kommer släppas framöver och ska på sikt resultera i en hel spellista – motsvarande ett album.
– Jag tror det finns ett behov i kyrkan av ordlös musik. Som nu i fastan eller när man vill vara i stillhet och bön. Det blir inga ord som stör, man kan bara gå in i bönen. Men normalt sett förespråkar jag text. Det har alltid varit det viktigaste för mig att prata om vem Gud är i livets alla skeenden, säger Erik Tilling.
I dagarna ger sig Erik Tilling även ut på en avskalad turné, ”Göm mig i dina vingars skugga”, som är en fortsättning på den 20 stopp långa turnén från i höstas tillsammans med Joel Börjesson. Från början var det hela tänkt som en releaseturné för Eriks bok med låttexter – med samma namn som turnén – som gavs ut ifjol, men det växte och blev större än så.
– Det är ett lågmält koncept där jag och Joel sitter ner, lokalerna släcks ner och det är bara levande ljus i mängder. Det är tänkt mer som en gudstjänst än en konsert.
Turnén, som görs i samarbete med Erikshjälpen, fick stor respons i höstas och kommer även få en fortsättning kommande höst.
– Vi var bland annat i Klara kyrka i Stockholm i höstas. Det var väldigt kul när det kom 500 personer som alla satt och sjöng med och kunde de här sångerna. Det känns fantastiskt att sångerna fått betyda något även för andra.
Mitt i all avskalad och instrumental musik är Erik Tilling dessutom aktuell som gitarrist i det svenska hårdrocksbandet All For The King, som i januari släppte sitt senaste spår, ”I Am He”. Erik är själv uppvuxen på 80-talshårdrock, men fasade ut hårdrocken när han började spela som kompmusiker åt Bengt Johansson. Men via Facebook upptäckte han att han och Rickard Hulteke, i dag sångare i All For The King, delade samma intresse för teologiska frågor.
– Vi träffades på ett kafé och snackade vidare och bestämde oss för att göra vad vi kallade en alphakurs i hårdrockstappning.
Erik Tilling inser dock att projektet inte behövts se dagens ljus.
– Det är väl dilemmat när man redan har alla kanaler klara, plötsligt låg allt på Spotify. Vi kunde ju valt att bara göra det som ett källarprojekt, skrattar han.
Men faktum är att All For The King fått fina recensioner från många hörn av världen för sin debutskiva från 2017. Bland annat i en amerikansk recension – som rankar skivorna i form av ”svärd” utifrån hur rakt budskapet är.
Vi fick full pott för att alla låtar utgår från evangeliet. Det blev vi väldigt glada för, säger han.
Samtidigt har Erik fått frågan varför han börjat spela hårdrock.
– Men jag märker att många som gillar hårdrock kommit fram ur garderoben, det finns många smyghårdrockare i kyrkorna. Jag kanske inte anammar hela den kulturen men det är kul med de tunga riffen och det är ett bra sätt att bära fram ett ganska rakt budskap på.
Rockandet i All For The King, instrumentala släpp på egen hand och intim och avskalad turné kan verka som motpoler mot varandra och musikaliska ytterligheter, men för Erik skapar de en helhet.
– Jag pendlar ju mellan de här dikena. Men Gud är större än en musikstil så det ska nog gå bra, säger han och skrattar.
Vad av dessa tre olika tycker du är roligast?
- Jag tycker alla tre är roliga, på olika sätt och vid olika tillfällen. Ibland är det kul att bara kunna riffa lite på en elgitarr, men sen vill jag åt den stilla bönen och då plockar jag fram nylongitarren. Den helheten gillar jag, säger han.
Hans motiv bakom allt han gör är dock tydligt.
– I grund och botten handlar det om att jag vill tala om att det finns en Gud som bryr sig om oss oavsett livets omständigheter. Sen så kallar jag mig för obotlig gitarrist och det visar sig i alla uttrycksformer.
Under året vankas även ny musik på svenska från Erik Tilling – för första gången sedan 2016.
– Jag håller på med det parallellt men det kanske dröjer fram till hösten. Det kommer nog någon singel nu och då, det är svårt det där med albumtänket idag. Jag har i och för sig sagt förut att jag aldrig mer ska göra ett album men ändå gjort det, men nu är det nog mer troligt än någonsin att det blir så.


21 mars spelar Erik Tilling och Joel Börjesson i Eksjö, 22/3 i Storvik, 23/3 i Järbo och 24/3 i Mjölby.

Med en ensam nylongitarr hör man till och med tyget på tröjan när jag flyttar armen.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Kultur & Teologi

Läs vidare