Nye musikradioprofilen: Musik är en kraft som kräver ansvar

Erik Möjnes.

Erik Mjönes är sedan några veckor tillbaka radioröst i P2. Foto: Meddi Kabirzadeh

– Musik är världens starkaste kulturkraft. Därför behöver vi vara rädda om oss i kyrkan och vara medvetna om vilka känslor musik kan väcka, säger musikern Erik Mjönes.

Nu leder han radioprogrammet P2 på hemväg.

Den som rattar in P2 på eftermiddagen, måndag till torsdag, möts numera av Eriks djupa stämma när han leder programmet med klassisk musikmix. Övervägande del av innehållet är konstmusik från medeltiden och framåt, resten är folkmusik och jazz. Således kan ett requiem följas av en jojk – tvära kast som Erik inte har några problem med.

Blandar friskt

– För egen del blandar jag friskt när det gäller musik. Som musiker är jag bred. Man kan säga att jag har låg musikalisk integritet, haha, för jag sjunger nästan vad som helst med vem som helst… Jag sjunger baryton när det är klassisk musik men kan sjunga både tenor och bas beroende på genre. Det är en rolig omväxling och bra att kunna jobba i bredare med större register.

Faktum är att han började som gossopran i Fryxellska skolans i Västerås musikklasser med körövning måndag till fredag under hela mellanstadie- och högstadietiden. Musicerandet har fortsatt både i kör, band och solo men också i rollen som musik­lärare.

– Meningsfullhet är något som jag behöver för att trivas med ett jobb. Och det är skolan bra på. Där känner jag alltid att det är meningsfullt att arbeta. Lust och variation är också viktigt för mig.

Under ett antal år var Erik även projektledare för barnrättsfrågor och skolutvecklingsprojekt för Erikshjälpen. Under 2020 råkade han dessutom hamna som solist i långfilmen Eurovision song contest: The story of fire saga, med Will Ferrell i huvudrollen, efter att ha sjungit in en demo hos den svenske producenten.

– Det var ett tillfälligheternas spel. När filmtrailern kom hörde jag plötsligt min egen röst, ler Erik som har 6,6 miljoner lyssningar på Spotify av den låten.

Tjänstledig för lärarjobb

Nu är han tjänstledig från lärarjobb för programledaruppdraget och sommaren fylldes med extra många avsnitt med Lotta på Liseberg där han hör till det fasta husbandet och mellan varven gör ett solo eller duett med Lotta Engberg.

– För Erikshjälpen arbetade jag med allas lika värde. Och sån är Lotta, hon gör inte skillnad på folk och folk. En genuint trevlig person.

I alla former av sina uppdrag har musiken funnits med och Erik återkommer gärna till musikens inneboende kraft – och behovet att vara medveten om den.

– Musik går förbi alla våra mänskliga skyddsfunktioner och sätter fart på oss när den sipprar igenom våra fasader. Och det behöver vi veta! Musik kan göra oss själva både euforiska och arga. Det är därför vi kan bråka om ifall Håkan Hellström kan sjunga eller inte, om det var bra eller dåligt att inte ha orgelmusik i kyrkan. Vi behöver vara rädda om både oss själva och varandra när vi spelar och pratar om musik. Det är ett ansvar vi har, understryker Erik med emfas.

Engagemang för musiklivet

Själv sitter han i styrelsen för Equmeniakyrkan Alingsås med ett engagemang för musiklivet.

– Musik kan vara en källa till konflikt även i en församling. Att arbeta med kyrkans musikliv är därför viktigt för mig, att finnas med och se vad olika grupper behöver. Fast för tillfället tar nya jobbet min mesta tid.

Kyrkan har dels en uppgift att förvalta historisk musik, dels att se det som är nytt och i tiden.

– Därför är vi också en kulturkraft här och nu. Men när man tittar på vad vi spelar för musik kan man ibland se att vi liksom har hela den kulinariska menyn av musik framför oss men ändå väljer vi chicken nuggets…

För egen del tänker han utöka den kulinariska menyn av möjlig musik i P2 på hemväg. Än så länge bestäms mesta musiken av producenter men ju varmare Erik blir i kläderna desto större möjlighet har han att sätta sin egen prägel på programmet. Först behöver han bemästra konsten att få musik och prat att stämma i tid.

– Sista halvtimmen är som att lägga tetris med sekunderna. Men det är kul. Allra roligast är att hitta tilltalet till lyssnarna, våga vara tyst, balansera mellan reflektion och fakta. Och bara låta musik få vara musik.

Fakta: Erik Mjönes

Aktuell: Programledare för P2 på hemväg, husband på ­Lotta på Liseberg med mera.

Ålder: 48 år.

Familj: Ensamstående med tre vuxna barn.

Bor: Alingsås, född på ­Lidingö medan pappa Svante studerade till pastor, uppvuxen i Västerås.

Gör: Musiker med brett ­register och lärare.

Fritid: Sport, träning, mat och lyssna på radio och poddar.

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.