Många budskap på Tingbratts nya EP

Vårgårdabon Josef Tingbratt är aktuell med sin nya EP, Trots alla mina fel.

Texterna är i fokus när Vårgårdamusikern Josef Tingbratt nu släpper sin EP ”Trots alla mina fel”.

– Jag vill förmedla att tron bär, trots alla våra fel, säger han.

De som lyssnade på kristen musik när 00-talet var ungt minns säkert bandet Kite. Mellan åren 2000 och 2009 spelade de flitigt runt om i landet och avverkade över 200 spelningar. Dessutom släppte de två album. Men när bandet la musiken på hyllan valde Josef Tingbratt, en av medlemmarna i bandet, att fortsätta med musik på egen hand. Sedan dess har han hunnit med ett antal singelsläpp, en jullåt och ett fullängdsalbum från 2013.

– De första låtarna jag skrev i eget namn var på engelska, men jag konstaterade rätt snabbt att det var dags att gå över till svenska om jag skulle särskilja mig, ­säger han.

Texter i en kristen kontext

Inspiration hittar han i artister och band som Kent, Andrew Peterson och Derek Webb, även om han ibland upplever det som en ibland svår balansgång att få texter i en kristen kontext att inte tolkas fel och samtidigt inte vara för ”flummiga”.

– Den brottningskampen har jag när jag skriver texten, men jag har landat i en känsla av att jag vill använda svenskan på ett varierat sätt. Samtidigt vill jag inte skriva någon på näsan. Ibland är budskapet uppenbart och ibland kan jag förklara i samband med en spelning vad de handlar om.

Just texterna är något som Josef Tingbratt lägger extra fokus på.

– De är oerhört viktiga, säger han, och berättar att han vill förmedla något med de texter han skriver.

Berör Petrus känslor

Sångerna är därför ofta fyllda med budskap. Låten Landar i din famn är exempelvis en berättelse som bland annat berör Petrus känslor när han svikit Jesus i samband med korsfästelsen, medan Tårarnas hamn handlar om föräldraskap och att stå bredvid när människor man älskar blir sårade och dåligt behandlade av vänner och omgivning.

– Jag har varit med länge som musiker i kyrkan, spelat mycket i kyrkor och lett lovsång, och jag kan känna att den här typen av sånger som inte är lovsånger också fyller ett syfte. Vi behöver sjunga även sånger som man kan känna igen sig i när lovsångerna blir för stora, som bemöter de som grubblar och i stället behöver en tröstande sång, menar han.

Duckar inte för tyngre ämnen

Josef Tingbratt duckar nämligen inte för att ducka även för lite tyngre ämnen, precis som han även gjorde 2013 när han på sitt debutalbum hade med en sång om två föräldrar som förlorat ett barn.

– Jag vill förmedla att tron bär, trots alla mina fel. Gud finns där genom alla sammanhang. Det är ett löfte som vi har fått. Det handlar inte om våra prestationer. Vi ska försöka leva våra liv så bra vi kan, men vi kan också vända oss mot Gud när vi behöver det, menar han.

EP:n har fått titeln Trots alla mina fel; en textrad som förekommer på två olika sånger på skivan.

– Det är en ren tillfällighet. I Landar i min famn finns den med i refrängen och i sista låten, Barn jag ser dig avslutas refrängen med just de orden. Jag känner att det blev en bra ihopknytning till titeln som kanske låter lite deppig.

De sammanlagt fem låtarna på EP:n, varav Landar i min famn ­tidigare har släppts som singel, har alla producerats av Marcus Barck Sigvardsson, som tillsammans med Josef även står för text och musik till samtliga sånger.

Marcus har också fått fria händer i produktionen.

– Låtarna är mer elektroniska i sitt sound än vad jag gjort innan, säger Josef Tingbratt.

Den 27 augusti släpptes EP:n.

– Det viktigaste är inte att de får många lyssningar utan att de som lyssnar tar till sig av texterna och uppskattar dem. I grund och botten vill jag få ut mina tankar.

Fakta: Josef Tingbratt

Ålder: 42.

Bor: Vårgårda.

Yrke: Projektledare inom webbutveckling på ett
IT-bolag.

Familj: Fru och två barn.

Aktuell med: Nya EP:n
”Trots alla mina fel” som släpptes 27:e augusti.

Taggar:

Kör och Musik

Mattias Backlund

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Torleif
En kommentar till krönikan om LP blanda inte ihop vinyl med stenkakor. Det är två helt olika slags skivor. Det är kanske svårt att hitta några stenkakor som låter bra idag men de har sin charm de också