Johansson släpper sitt 21:a album

34 år har gått sedan skivdebuten. Trots det vägrar Bengt Johansson att slå sig till ro och upprepa sig själv på splitternya albumet ”Sorgen och kärleken” – hans 21:a i ordningen.

– Jag vill utveckla mig ännu mer och måla det där som finns längst inne i hjärtat av längtan och tacksamhet, säger han.

Få svenska kristna artister har haft en lika lång och framgångsrik karriär som Bengt Johansson. Redan 1987 skivdebuterade han, genom att översätta blueslåtar av Bruce Cockburn på skiva. Men det var med hans första egna ”riktiga” skiva ett par år senare som han skrev sig in i många svenska hjärtan – och även i psalmböckerna.

– Det var många sånger där som fick egna vingar och som används än idag, konstaterar han.

”Bara i dig”, ”Glädjetåg” och ”Smaka och se” är bara några av de låtar som fanns med på albumet, som var sprunget ur en speciell tid i Bengts liv.

– Innan skivan kom så levde jag i en livskris i ett antal år, men på något sätt fick jag fäste i Psaltarens psalmer. Jag kunde se och förstå hur Gud är med och hur han hållit mitt liv i sin hand genom svackorna, konstaterar han.

I det skedet vände Gud svackorna till inspiration i Bengts liv.

– Det var verkligen som en hjärtats tatuering av tillit och förtröstan på Gud, och det är där jag hämtade inspirationen, berättar han.

Nu, drygt 30 år efter skivdebuten, är idag 68-årige Bengt Johansson fortfarande högst aktiv inom musiken, vilket den nya skivan vittnar om.

– Märkligt nog så har det flutit på genom åren, det har kommit nya sånger och ny inspiration.

Vad är din drivkraft i musiken?

– Det är lusten och glädjen. Det har känts meningsfullt och jag har känt att sångerna blivit till glädje och välsignelse för människor. Det tror jag är den starkaste drivkraften.

Är det fortfarande lika roligt?

– Jag tycker faktiskt det. Det är märkligt, men det känns otroligt levande fortfarande. Det är lika kul än att plocka upp gitarren och att spela ihop med mina musikanter.

Men trots framgångar genom åren, där låtar som ”Hosianna” och ”Ropa till Gud” också blivit något av hans signum, vägrar Bengt bara att ”klippa och klistra” sina tidigare framgångar.

– Sannerligen inte. Jag tycker det är väldigt utmanande att försöka söka nya uttryck och samtidigt bevara den jag är, säger han och fortsätter:

– För mig har det varit viktigt att gå vidare, det räcker inte att slå sig till ro och bli nostalgisk. Jag vill utveckla mig ännu mer och måla det där som finns längst inne i hjärtat av längtan och tacksamhet.

På helt nya albumet – hans 21:a (!) i ordningen – har han tagit nya producenten Viktor Olofsson till hjälp. Bara det är lite av ett kvitto på att han vågar förnya sig och tänka nytt.

– Det har varit en stor glädje att jobba med Viktor. Han är en helt annan generation än mig och kommer från lite annat håll, men vi har hittat varandra.

Viktor – som spelat i Bengts band i några år – har även bidragit med lite nya toner i Bengts musik.

– Det har blivit ett lite större sound på något sätt, menar han.

Albumet har fått namnet ”Sorgen och kärleken”, tagit ur en textrad i låten ”Himlen över oss”.

– Det är en poetisk betraktelse över skönheten och naturens tilltal och som får mig att fyllas av en otrolig vördnad och tacksamhet. Den här sången är ett försök att fånga det i ord.

Textraden ”En doft som minns att sorgen och kärleken finns”, är speciell för Bengt Johansson på ett personligt plan.

– Jag var bara 15 år när min pappa dog och ett starkt minne jag har är att mamma hade burit in äpplen när han dött. Doften av de här vinteräpplena fanns kvar där samtidigt som sorgen, berättar han.

För en tid sedan gick Bengt in i en affär och kände doften av precis samma äppelsort.

– Då kände jag varför jag upplevde ett sådant vemod när jag kände doften. Såna doftminnen kan vara starka och påminna om sorgen, men också om tacksamheten och vetskapen om att vi har ett djupt hopp som bär.

En annan sång, ”Skaparvind”, är också speciell för Bengt Johansson personligen, då han skrev texten med sin bror Hans som dog för 13 år sedan. Sedan dess har den legat glömd i en datafil.

– Det var faktiskt väldigt fint. Det känns att det är Hans formuleringar på något sätt. Jag kan inte riktigt förstå varför jag inte hittat texten förut.

Även coronapandemin har satt sin prägel genom låten ”Jag kan se en bit av vägen”, som handlar om att komma upp på ett krön och se att det finns en fortsättning på livet och tillvaron även efter corona.

– Det är ett försök att beskriva det i en sång, att oron ebbar ut och glädjen sipprar in.

Den tio låtar långa skivan kommer nu följas av tre releasespelningar i slutet av oktober.

Hur sugen är du på att åka ut och spela igen?

– Mycket sugen! Det ska bli väldigt roligt. Jag hoppas det ska bli ett bra möte mellan oss, sångerna och publiken. Det blir ett härligt återseende.

Mattias Backlund
sandaren@sandaren.se

 

Fakta: Bengt Johansson.

Ålder: 68.

Bor: I Sixtorp i Lekebergs kommun, Närke.

Familj: Frun Toni, tre döttrar och sex barnbarn.

Yrke: Pensionär och frilansande musiker.

Aktuell med: Nya skivan ”Sorgen och kärleken”, hans 21:a i ordningen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.