Idrotten gör barnen till fredliga samhällsspelare

Uppvärmning inför fotbollsträning.  Foto: Annika Ahlefelt

Hettan dallrar över den sandiga gräsplanen, där joggning och uppvärmning är i full gång. Snart är det dags för match. Välkomna till fotbollsskolan i Kongo Brazzaville. Till ett annorlunda upplägg, som nu fungerat i 18 år.

På en annan del av planen har en lite yngre grupp samlats i skuggan under träden för en frågesport; hur ser Republiken Kongos flagga ut? Hur gör man om det börjar brinna?

För det handlar inte bara om fotboll, utan om samtal och gemenskap och – framför allt – fred. Ett koncept som startades av Equmeniakyrkan, Equmenia, Gothia Cup och EEC efter inbördeskriget 2004.

Särskilt utsatt område

Stadsdelen Mfilou var ett av krigets särskilt utsatta områden, präglat av våld och fattigdom. Därför var det just hit man valde att förlägga fotbollsskolan.

– Det var viktigt att barn från olika stadsdelar, från olika etniska grupper, kunde träffas. Samtidigt träffades ju då också föräldrarna, berättar Gothias huvudledare Hervé Mandilou.

Kommunen avsatte marken till skolan, som då låg på rena landet, men nu är omgivet av bebyggelse.

– Nu försöker vi höja stängslet här runtom, så att våra fotbollar inte ska hamna i grannarnas trädgård, visar Hervé och pekar på det gröna träplanket runt anläggningen.

Här står också Gothias alla ledord med stora bokstäver; ord som ärlighet, respekt, ansvar, hänsyn, bra språk och ödmjukhet.

Förebygga konflikter

Det är ord som speglar syftet och kärnan i verksamheten; att förebygga konflikter och inspirera barnen till att bli demokratiska medborgare.

– Varje samling innehåller därför alltid också en del med undervisning och social samvaro, säger Julia Sjöström, tillförordnad samordnare för idrottsskolan hos Equmenia.

Julia Sjöström är Equmenias samordnare för idrottsskolan i Kongo Brazzaville. Foto: Anika Ahlefelt

"Alla är välkomna hit, även problembarn. Här för de lära sig att här beter vi oss" Gothias huvudledare Hervé Mandilou Foto: Annika Alhefelt

Skolan är öppen för alla mellan 6 och 17 år varje eftermiddag, och på helgerna. Både för samlingar, träning och läxläsning. Det är viktigt. Och det är lyckat.

– Det här är jättebra, en verklig utmaning, och en bra social grej. Inte minst för att alla är välkomna hit, även problembarn. Här får de lära sig att här beter vi oss, säger Hervé Mandilou.

– Och det behövs för skolsystemet är dåligt. Ofta går det 100 elever i varje klass, det är så många barn att de får turas om att gå på förmiddagar eller eftermiddagar, berättar Julia Sjöström.

– Samtidigt är det ofta trångt hemma och svårt med läsron.

Gott om utrymme

Men här finns det gott om plats på de öppna ytorna. Förutom fotboll erbjuds också gymnastik i tre olika former, volleyboll och beachvolley, även om det där sista än så länge inte är någon succé.

Nu börjar fotbollsmatchen snart, och gymnastikgrupperna
samlas för genomgång. Just denna lördag är det månadsgenomgång, och därför ser det inte ut precis som vanligt, förklarar Hervé och berättar att sammanlagt mellan 100 och 400 deltar på något av fotbollsskolans aktiviteter. Långt färre, omkring 60, är inskrivna och betalar medlemsavgift.

– Det är inte mycket pengar
det handlar om, och dom kan få en avbetalningsplan, men det kan vara svårt för många att ha råd ändå, säger Julia.

Social fond

Men det finns också en social fond att få stöd från. För pengar eller inte. Alla får vara med.

– Problemet är bara att vi då aldrig har koll på hur många som kommer och hur många ledare som behövs. Försäkringarna gäller förstås också bara för medlemmar, fortsätter Julia.

Fotbollen är störst, men idrottsskolan satsar också på till exempel gymnastik, som den här gruppen med flickor. Foto: Equmenia

Den som är inskriven kan dessutom få hjälp med fotbollsskor och annat material. Hervé visar förrådet som snart ska fyllas på med nya vattenflaskor, träningskläder, gymnastikmattor och annat på väg i en container från Sverige.

Hoppas på nya volontärer

Snart hoppas man också på nya volontärer från Sverige. Det brukar vara två varje år som får jobba här ett par månader. Bilder av dem alla sitter på väggen på kontoret. Men på grund av pandemin har ingen skickats ut på ett tag. Men nu hoppas man att det kan bli aktuellt under våren 2023.

– Ja, det ser vi fram emot, säger Hervé och berättar att fotbollsskolan var stängd en tid under pandemin, och att det överhuvudtaget varit svårt under den här tiden.

Gott om ledarvolontärer

Men nu börjar alla hitta tillbaka och man har gott om ledarvolontärer, som jobbar mot en ersättning som mest ska betraktas som en uppmuntran.

Gothia lever alltså vidare, eller det heter förresten inte Gothia längre. Sponsorn Gothia Cup, som ägs av BK Häcken har dragit sig ur projektet, och namnet Gothia har ersatts av det betydligt tråkigare och längre Centre de formation sociale. Ett namn som inte satt sig ännu. Kanske gör det aldrig det.

– Alla känner ju till Gothia, och säger det, säger Julia Sjöström, Till och med busshållplatsen här utanför heter så.

Fakta: Idrottsskolan i Brazzaville

 • Cirka 300 deltagare. Träning i fotboll, gymnastik, beachvolley och vanlig volleyboll.
 • Idrottsskolan i Kimpese: cirka 200 deltagare. Träning i fotboll, beachvolleyboll, basket och lokala dansen nzango.
 • Idrottsskolornas syfte är att förebygga och hantera konflikter mellan barn och ungdomar. Under lektionerna i livskunskap talar man om ansvar, ärlighet, hälsa, alkohol och droger. Dessutom arrangeras sociala aktiviteter som att spela spel, lägga pussel, få hjälp med läxläsning, teater och sång.
 • Idrottsskolornas slagord är Vänskap, Glädje och Fair Play. De tio ledstjärnorna, som står skrivet på murarna är: Positiv attityd, ärlighet, respekt, ansvar, hänsyn, bra språk, ödmjukhet, uppmuntran, pålitlighet, förebild.
 • Varje år, från oktober till april, (utom under pandemin) skickar Equmenia och Equmeniakyrkan ut idrottsvolontärer till Brazzaville. Läs mer på hemsida och Facebook.

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice