Hans nyhetsgrafik hjälper bibelläsaren

Jonas Dagson
Jonas Dagsons illustrerade livsgärning är färdigställd i nya studiebibeln. Foto: Robert Tjernberg

Han är både journalist och teolog. Men det är nog journalisten som främst märks i Jonas Dagsons nya illustrerade studiebibel.

– Jag har arbetat med journalistens tillvägagångssätt, säger han.

Det är 1980-tal och den ganska nybakade journalisten Jonas Dagson börjar ta sina första kliv i medievärlden ungefär samtidigt som nyhetsgrafiken slår igenom med dunder och brak på andra sidan Atlanten.

Det var bara en tidsfråga innan också svenska tidningar jobbade allt mer med illustrerande grafik till sina texter.

– Jag blev tidigt intresserad av det här, berättar Jonas och minns det som en fascinerande tid för att experimentera med det nya sättet att presentera nyheter.

Nyhetsgrafik på GT

Snart fick han möjlighet att jobba med nyhetsgrafiken på tidningen GT. Han slogs av att det var ett sätt att presentera text som också skulle passa sig för de bibliska berättelserma.

Som den teolog han också var, utbildad på Dallas telogiska seminarium i USA, började han på lediga tider skissa på det.

– Jag är egentligen en usel tecknare, jag kan inte måla något på frihand, men genom att hitta bilder och börja måla upp berättelser kring dem växte hans teologiska tankar och illustrationerna snart ihop.

– I dag finns det många generiska bilder att få hjälp av, men när jag började med detta på 80-talet fick jag klippa ut ansikten som skulle passa som modell för olika personer, säger han och skrattar innan han tar upp sin nya Studiebibel för att visa att spåren fortsatt finns kvar;

Skrämmande lika SVT:s sportredaktion

De flesta profeterna är vid ­närmare eftertanke skrämmande lika stora delar av SVT:s sport­redaktion på början av 1990-talet.

– KG Hammar finns med här också, säger han och ler.

För att göra en lång historia kort tog hans sidoprojekt snabbt fart, alstren publicerades i det kristna magasinet Pethrus under ett antal år innan Libris ett tiotal år senare föreslog att lägga ihop allt till en bok – Steg för steg genom Gamla testamentet. Satsningen blev en snabb succé, och fick tryckas i nyupplaga innan projektet lades på is.

Bloggprojekt om bibelövesättningar

Snabbspolning fram till 2012 då Jonas fick för sig att göra ett bloggprojekt om olika bibel­översättningar, och som i lite av ett sidospår fick sin GT-bok återupptäckt av XP Media som ville ge ut nygåva, och sedan fortsätta med en likadan för NT.

Satsningar som visade att intresset för att läsa bibeln på det sättet Dagson presenterade den, långt ifrån svalnat.

Jag är egentligen en usel tecknare, jag kan inte måla något på frihand.

– I dagsläget har vi sålt uppemot 10 000 ex totalt av steg för steg genom GT och uppemot 5 000 av NT. Det är ju egentligen fantastiskt bra, säger han närmast överraskad av att än en gång inse hur många det faktiskt är.

På en lunch i samband med releasen av Steg för steg genom Nya testamentet såddes så fröet för det praktverk som ligger framför oss under intervjun.

Bibelgrafik

En 1700 sidor tjock studie­bibel, full med Dagsons karakteristiska bibelgrafik (600 sidor) men lika mycket kommenterande och förklarande av bibelordet.

– En stor skillnad förutom illustrationerna är nog att jag i första hand gjort arbetet med denna som en journalist och inte teolog. Är det en fråga jag undrar över tar jag reda på var jag kan få svaret. Jag skriver inga uppsatser eller grottar ner mig i detaljer, säger han och skrattar.

Fokus blir då också på lättillgängliga, ofta lättsamma, förklaringar till berättelser och sidoberättelser vi tar för givet. Det ges tips till hur liknelser ska läsas och i vilka kontexter vissa bibelord dyker upp. Och vad står egentligen i julevangeliet?

300 helt nyskrivna sidor

En del är reviderat men runt 300 sidor är helt nyskrivna. Och med hjälp av vännen Anders Parsmo har han också sett till att få en ”riktig” illustratörs bild som inledning på varje kapitel.

– Min förhoppning och vad jag kunnat se hittills är att det här är en studiebibel för alla. Jag har haft äldre som sagt att detta blivit deras nya läsbibel men också 11-åringar som kommenterat att de tycker någon illustration varit särskilt bra. Jag skulle gärna se att detta kan användas som en del i bibelskolor där ute. Jag tror ju att Bibeln har mycket att ge oss.

 

Fakta: Jonas Dagson

bok

 • Ålder: 66
 • Aktuell med: Steg för steg Studiebibel (XP Media, 2022)
 • När började din kärlek till Bibeln: En stor anledning heter Anders Johansson som jag träffade som 17-åring i Uppsala. Han var med i Navigatörerna och tog med mig in i en bibelstudiegrupp.
 • Om pastorn Roland Hellsten (som boken dedikerats till): Han var min pastor, mentor och vän i livet…

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.