Goda nyheter för hotellet i Göteborg– får nya biblar efter 100 år

Markus Oddestad
Kristina Johansson från Goda Nyheter överlämnar nya biblar till Markus Oddestad, vd på Hotell Royal. Hotellet var bland de allra första som fick biblar av föreningen Resande köpmäns kristliga förening för hundra år sedan. Foto: Goda Nyheter

Det är i år 100 år sedan Goda Nyheter placerade ut sina första hotellbiblar. För att uppmärksamma jubileet har en av de ursprungliga mottagarna, Hotell Royal i Göteborg, fått en helt ny uppsättning biblar till sina rum.

– Det är extra hedersamt att vi som ett gammalt hotell har hängt i, trots alla olika ägare och olika tidsepoker. Vi är fortfarande ett av de hotell som har kvar biblar på rummen, vilket jag tycker känns väldigt bra, säger Markus Oddestad, en av ägarna.

Året var 1923. R.K.K.F. (Resande köpmäns kristliga förening) hade funnits i fyra år. När Göteborg två år försenat inledde sitt 300-årsjubileeum med den stora Göteborgsutställningen passade föreningen för resande kristna köpmän på att placera ut biblar på hotellen i staden. Det var föreningens första bibelutdelning. Enligt protokollet i arkivet fick samtliga hotell i Göteborg ta emot biblar.

Två år för sent

Pandemin har gjort att Göteborg även denna gång skjutit upp sitt jubileum. Det egentliga 400-årsfirandet skulle ha varit 2021. Men det är ett sammanträffande som ser ut som en tanke att det kommer igång två år för sent. Samma dag som firandet startade i Frihamnen i centrala Göteborg, besökte Goda Nyheter Hotell Royal för att erbjuda nya biblar till de 76 rummen och ge testamenten till personalen.

– Vi vill uppmärksamma att det är hundra år sedan vi började med bibelutdelning. Och det gjordes precis här i Göteborg på hotellen. Vi är ganska säkra på att Hotell Royal var ett av de hotell som fick ta emot av de första biblarna, säger Christina Johansson, direktor på Goda Nyheter som var på plats.

På de hundra år som gått sedan dessa har R.K.K.F., de svenska Gideoniterna och nu Goda Nyheter delat ut nära sex miljoner biblar och testamenten i Sverige. Och arbetet fortsätter med oförminskad styrka.

För Markus Oddestad är biblarna på rummen en självklarhet.

– Biblar på hotellrum är en tradition. Det är något som alltid har funnits. Vi har kvar skrivborden med lådor. Så där ligger den tillsammans med tvättpåsen och skohornet. Den syns, det är jag övertygad om. Den tillhör inventarierna, säger han.

Äldsta hotellet i Göteborg

Hotell Royal grundade redan 1852 och är det äldsta hotellet i Göteborg. Familjen Oddestad tog över som ägare 1980 och har drivit det sedan dess.

Markus Oddestad uppskattar att hotellet nu får en ny uppsättning och kan se till att de är prydliga böcker som ligger på rummen.

– Det känns väldigt roligt att få nytt och fräscht. Biblarna får inte se gamla och mossiga ut. Jag tro att vissa människor kan ­uppleva ett motstånd mot Bibeln i sig, särskilt om man inte är van att läsa den. Ligger det då ett gammalt tummat exemplar är det inte lika attraktivt.

Han noterar att det ibland försvinner biblar från rummen.

– Det är boende som tagit med sig Bibeln när de rest vidare. På det sättet märks det att boken berör, säger han.

Inte öppna dörrar över allt

Klimatet för hotellbiblar har under senaste åren blivit tuffare. Goda Nyheter möts inte längre av öppna dörrar över allt.

– Det är inte lika lätt längre att få komma in på hotellen. Man säger att man har valt bort biblarna. Eller att man inte har plats då man inte har kvar nattygsborden. Vi kanske kan få ställa en bibel i receptionen eller foajen i stället, säger Christina Johansson.

– Vi upplever att de stora kedjorna är mer svårflörtade. Men när vi kommer till mindre, privata hotell är de ofta mer öppna att ta emot.

Ändå fortsätter vittnesbörden att komma in till kontoret i Örebro. Vittnesbörd som alltid är glädjande och ibland också lite lustiga.

– En kvinna ringde och frågade om hon kunde få en ny Bibel. Hon hade haft en hotellbibel men tappat bort den, berättar Christina Johansson.

– Jag frågade hur hon fått Bibeln från början. Då berättade hon att hon en jul varit med i ett så kallat julklappsspel. En av deltagarna hade tyckt det var en kul grej att stjäla en hotellbibel och slå in den. Till slut hade kvinnan vunnit Bibeln i spelet. Så hade hon börjat läsa den och därigenom kommit till tro. Nu undrade hon om vi kunde ersätta den Bibel hon tappat. Och det gjorde vi givetvis.

– Det är sådana och andra vittnesbörd som hela tiden ger kraft och energi att fortsätta med arbetet. Vi har nu hållit på i 100 år och vi ger oss inte, säger Christina Johansson.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice