Därför firar vi trettonhelgen

Trettonhelgen, då de vise männen gör entre på scenen, fördjupar betydelsen av Jesu födelse. Illustration Aleksandar Ilic

Trettondagshelgen avslutar julen med orden om de vise männen som hyllar barnet. Vi kan berättelsen men lägger ofta inte så stor vikt vid den. Det tycker pastor Joel Backman att vi borde göra, för han menar att den handlar om så mycket mer.

– På julen firar vi att barnet är fött, men på trettondagen firar vi vem som kom, vad det ska komma att betyda, säger han.

De kristna högtiderna har inte längre samma centrala roll och betydelsen av trettondagen är för många mest att få en ledig dag. Joel Backman vill gärna sätta mer ljus på innebörden.

– Att barnet föds i berättelsen med krubban kan sekulära överleva. Men här handlar det om vem som fötts, Messias. Här blir frågorna mer relevanta. Hur ska vi förhålla oss till detta barn!?

– Den här helgdagen hjälper oss att få fram budskapet, säger Joel Backman.

Egentligen vet vi rätt lite om de vise männen. Bibeln säger att de kom från öster och att de arbetade med att kartlägga stjärnor.

– Att de hade så fina gåvor antyder att de var rika med hög status, de omnämns i en del andra språkbruk som kungar. De besökte också kung Herodes och vi kan ju tänka oss vilka som kunde få tillträde till honom, säger Joel Backman, pastor i Equmeniakyrkan Elim i Eskilstuna.

Främlingarna hade guld, rök­else och myrra med sig och därmed har de i folkmun blivit tre personer. Vi kan snarare anta att det var ett stort följe eftersom de gjorde en lång och påfrestande resa.

– Men det teologiska är det viktigaste, säger Backman ivrigt.

I det svenska kyrkoåret är ­temat för trettonhelgen Guds härlighet i Kristus, och det grekiska ordet för helgen är epifania som betyder uppenbarelse.

– Det handlar om uppenbarelsen om vem som hade blivit född, och med vilken uppgift han kom.

– Stjärntydarna, som kom från en annan kultur, hade kommit fram till att de sökte judarnas ­nyfödde konung, och den ­uppenbarelsen hade de med sig och delade med Josef och Maria. Det blev en stark bekräftelse för dem.

En aspekt han vill lyfta i sammanhanget är Guds tidsplan. Det står att när Herodes upptäcker att han blivit lurad befaller han att alla pojkar under två år ska dödas.

– Det innebär att de vise männen hade sett stjärnan i två år, alltså förberedde Gud dem innan Maria ens var gravid.

Backman spekulerar också över att gåvorna kanske möjliggjorde det unga parets uppehälle medan de var på flykt i Egypten.

Kyrkoårets söndagar har tre varianter av texter, men trettondagens bibeltext från Matteus 2 är densamma för alla år.

– Så den har en stark ställning. Det är ingen otydlig högtid. Utmaningen med att predika runt jul är att texterna är så välkända och då tenderar att falla in i gamla hjulspår, säger Joel Backman.

Men här tycker han att det finns flera infallsvinklar baserade på de vise männens besök, exempelvis tillbedjan och hoppet om att söka det man finner. Men också hur någons inre vittnesbörd kan behöva bekräftelse från andra.

– Plötsligt blev det som Josef och Maria levt med uppenbart för andra genom den bekräftelse de fick.

 

 

Den här helgdagen hjälper oss att få fram budskapet. Joel Backman

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.