Full bokmässesatsning i Betlehemskyrkan igen

Stina Wollter
Söndagens gudstjänst utgår från sånger och prat med multikonstnären och författaren Stina Wollter. Foto: Gabriel Liljevall

Inför den stora bokmässan i Göteborg rustar Betlehemskyrkan för kvälls­samtal med författare. De kommer gärna, än har ingen författare tackat nej när de erbjuds att få prata lite djupare om svåra ämnen. I år handlar det bland annat om frihet, mod och döden.

Nu är det tjugonde året som Betlehemskyrkan i centrala Göteborg ordnar möten med författare. Equmeniaförsamlingens pastor och föreståndare Robert Eriksson är förväntansfull och glad.

– Genom åren har detta blivit en plats där författare hör av sig och vill komma. Det är jätte­roligt att det har blivit en så uppskattad mötesplats dit människor från olika bakgrunder kommer och samtalar om livet. Ofta landar vi i stora existentiella frågor, säger han.

De två senaste åren har den stora bokmässan endast hållits digitalt på grund av pandemin, men i Betlehemskyrkan har man kört både digitalt och på plats, fast med begränsat antal besökare.

– Nu ska det bli fantastiskt härligt att få fylla kyrkan igen. Det brukar komma mellan 200 och 300 personer per kväll, ­säger Robert Eriksson.

Samverkar med "Se människan"

Församlingen samverkar med Svenska kyrkans scen ”Se människan” på bokmässan den 22–25 september.

– Där i vimlet blir det femton minuters samtal, men hos oss på kvällarna finns utrymme att reflektera mer och prata till punkt, man hinner gå mer på djupet och det är uppskattat.

Det är Robert Eriksson som tillsammans med församlingens kulturansvariga Maria Larsson planerar träffarna ihop med programgruppen. De funderar ut vilka frågor som är brännande just nu, vilka ämnen och aktuella böcker som har att göra med att samhälle möter religion.

Frågor om döden

– I år är det bland annat frågor om döden som blivit tydliga, inte minst i dagspressen, och därför ska torsdagskvällen handla om det, säger Robert ­Eriksson.

Till söndagens gudstjänst brukar någon känd och profilerad författare bjudas in.

– Vi har haft bland annat Jan Guillou och Jonas Gardell, nu kommer Stina Wollter och hennes make, och utifrån hennes texter och sånger ska vi gemensamt bygga upp innehållet.

– Det är aldrig svårt att få tag på gäster och det är jätteroligt. Jag tänker att uthålligheten är en nyckel, vi har byggt upp förtroende och hållit i över tid med våra samlingar.

700 församlingsmedlemmar

Nu är många av församlingens 700 medlemmar på tå, sångare, klimatgrupp, värdgrupper och andra, för att allt ska fungera.

– Vi är glada att vi som kyrka mitt i staden kan göra detta. Det är så värdefullt att vi gör det tillsammans, medlemmar känner glädje och stolthet över arrangemanget och bjuder gärna med sig vänner. Vi tror att kulturen är en viktig väg att visa på tron, ­säger Robert Eriksson.

Fakta: Tema och medverkande

 • Torsdag: För dig som en dag ska dö. Camilla Lif, Philip de Croy, Eric Schüldt.
 • Fredag: Hur ser frihet ut när man är fri? Lena Andersson, Lotta Lundberg, Joel Halldorf.
 • Lördag: Mod, hopp och kärlek i skuggan av framtiden. Elin Ek, Johanna Nilsson, Magnus Sundell.
 • Söndag: Litterär gudstjänst. Stina Wollter, Micke Olsson Wollter.

Mer info finns på: ­betlehemskyrkan.se

Taggar:

Bokmässan

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice