Fängelsepastorns historia förändrade Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldts bok berättar inte bara om de fångar som Jim Brazzil följt med in i avrättningskammaren utan även om hans privata liv.  Foto: Lars Rindeskog

År 2013 träffade journalisten Carina Bergfeldt fängelsepastorn Jim Brazzil, som följt över 155 dödsdömda fångar i USA till deras avrättning. Nu har hon skrivit en bok om honom.

Historien börjar för ganska precis tio år sedan. Carina Bergfeldt arbetade för Aftonbladet med en artikelserie om ­dödsstraffet i USA. Hon intervjuade dödsdömda, anhöriga till offer, myndighetspersoner och träffade då även Jim Brazzil.

Han arbetade sedan ett antal år som stöd åt brottsoffrens anhöriga, som han mötte i samband med avrättningen av den dömde. I den rollen hade han bevittnat 121 avrättningar. Dessförinnan hade han varit med som stöd för 155 personer som dömts och avrättats av det amerikanska rättsväsendet.

Jim Brazzils uttryckliga uppdrag av delstaten Texas var att medverka till att avrättningarna gick så lugnt till som möjligt. Men för honom själv var huvudsaken att de dödsdömda skulle få frid med Gud och därmed komma till himlen.

– De insikter och historier från insidan av dödens väntrum som Jim förmedlade var så fängslande att jag inte kunde låta bli att säga att det här borde ju bli en film ­eller en bok, säger Carina Bergfeldt.

Redan tackat nej till miljonarvode

Jim svarade då att han redan tackat nej till ett arvode på en miljon dollar av ett tv-bolag som ville göra en film om hans liv, ­eftersom de ville göra honom till någon slags hjälteperson, och det var han inte intresserad av.

– Vi höll sedan kontakten, och några år senare så frågade jag honom igen. Och mot löfte om att inte glorifiera hans liv så sa han till slut ja.

Fängelsepastorn Jim Brazzil.

Samtalen som ligger till grund för boken ägde rum under två intensiva veckor redan 2015.

Men sedan kom livet och karriären som utrikeskorrespondent för SVT emellan för Carina, och anteckningar och inspelningar blev liggande tills för halvannat år sedan, då ett telefonsamtal från Jim Brazzil fick Carina Bergfeldt att äntligen komma i gång.

Satt nu själv i dödens väntrum

– Han ringde och berättade att nu var det han som satt i dödens väntrum. Den leukemi Jim levt med och fått behandling för under flera år hade gått in i ett nytt stadium. Enligt läkarna levde han redan på övertid.

Kvällar och helger vigdes till att färdigställa boken och nu är den alltså klar. Boken har fått titeln En bra dag att dö, ett citat från en av de fångar som Jim Brazzil följt med in i avrättningskammaren.

Boken berättar historien om Jims liv, inte bara om åren som fängelsepastor, utan även om hans privata liv, om ett långt och delvis olyckligt äktenskap, och Jim väjer inte för att berätta om sina tillkortakommanden som människa.

Lyssnande medmänniska

Han beskriver sig själv som en medelmåtta i de flesta avseenden, och att det enda han egent­ligen var bra på var som lyssnande medmänniska i rollen som fängelsepastor åt de dödsdömda.

Redan under samtalen med Jim Brazzil 2015 och under bearbetningen av materialet till boken märkte Carina Bergfeldt att hon själv påverkades starkt på ett personligt plan.

– Han är ju i vissa avseenden faktiskt en konservativ gammal gubbe från Texas med värderingar som jag har väldigt svårt för, och ibland blev jag riktigt förbannad på hans inskränkta syn. Men i de frågorna så var vi överens om att, som det heter i USA, ”agree to disagree” (enas om att vara oense, reds anm).

Starkt dominerande pappa

Viktigare för Carina Bergfeldt blev de delar av samtalen som handlade om skuld, förlåtelse och försoning. Där kunde hon knyta an till delar av sitt eget liv, särskilt plågsamma minnen från barn­domen och uppväxten, som präglats av en starkt dominerande pappa som hon anser skadat inte bara henne utan hela familjen.

Han är ju i vissa avseenden faktiskt en konservativ gammal gubbe från Texas med värderingar som jag har väldigt svårt för, och ibland blev jag riktigt förbannad.

Ett antal terapitimmar till trots har det funnits knutar som är olösta och ännu kanske är det. Men knutarna har definitivt lösts upp till en del och Carina känner att hon tack vare mötet med Jim Brazzil och hans livsinställning har kunnat lämna den offerroll hon tidigare känt sig så bunden av, som också påverkat människor i hennes närmaste omgivning.

– För mig har ord som förlåtelse och försoning tidigare mest varit tomma ord, synonymt med att förlåtelsen har inneburit att allt nu är okej. Men jag har förstått att förlåtelsen egentligen mer är för min egen skull, för att jag själv ska kunna lämna en situation och gå vidare.

– Min man tycker till och med att han har fått en ny fru, nu när jag inte blir lika arg och lättkränkt som tidigare, säger Carina Bergfeldt och skrattar.

Många bekände sina brott inför pastorn

Jim Brazzil har berättat att många av de dödsdömda, som hela tiden bedyrat sin oskuld, inför avrättningen bekände för honom att de faktiskt begått de övergrepp och mord som de dömts för. Men när de sedan låg på britsen i väntan på att nålarna skulle stickas in, med offrens anhöriga som åskådare på andra sidan en glasruta i rummet intill, hävdade de åter sin oskuld.

För Jim Brazzil var det en tung börda att till de anhöriga inte kunna få yppa vad den skyldige sagt till honom i förtroende, eftersom han visste att det skulle kunna bidra till läkningen av deras sår.

Endast vid ett tillfälle frågade Jim Brazzil den dömde om det var okej att han berättade för mamman att han verkligen mördat hennes dotter. Mördaren gav sitt medgivande, och Jim kände att det verkligen betydde mycket för mamman att få veta sanningen.

– Så här i efterhand önskade Jim att han frågat fler av de dömda om tillåtelse att berätta för de anhöriga, och jag vet faktiskt inte varför han inte gjorde det, säger Carina Bergfeldt.

Bryter nu sin tystnadsplikt

I boken bryter Jim Brazzil nu i flera fall den tystnadsplikt som han tidigare värnat. Om några anhöriga händelsevis skulle få ta del av hans berättelse, menar han att det i så fall är värt det brutna förtroendet gentemot den dödsdömde.

– I slutänden så säger Jim att det får han ta med Gud när den dagen kommer.

Fakta: Carina Bergfeldt

 • Född: 1980
 • Bor: Stockholm
 • Familj: Gift och har ett barn
 • Karriär: Journalist, författare och programledare för talkshowen Carina Bergfeldt i SVT. Hon har tidigare varit SVT:s USA-korrespondent. Hon har fått Stora journalistpriset i kategorin ”Årets berättare” samt Kristallen för ”Årets kvinnliga programledare”.
 • Aktuell med: Boken En bra dag att dö: vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

 

Lars Rindeskog

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.