Erik Tilling ­sätter punkt för solokarriären

Efter drygt 20 år som artist väljer Erik Tilling (t h) nu att avsluta sin solokarriär genom nya skivan Känn ingen oro.

 Foto: Oskar Swerlander

Efter drygt 20 år som artist och ett 10-tal skivor – nu sätter Erik Tilling punkt genom det nya albumet ”Känn ingen oro”.

– Nu är cirkeln sluten, konstaterar han.

Strax innan påskhelgen meddelade Erik Tilling att han slutar turnera i eget namn, och några nya album är inte heller att räkna med.

– Jag har kommit till en gräns där jag känner att jag är lite klar, jag har fått ur mig de låtarna som jag velat, säger han.

Beslutet att sluta har han burit på i flera års tid.

– Nu är cirkeln sluten och jag har släppt de här nya sångerna. Kanske kommer jag släppa någon låt på Spotify framöver men just den här grejen med att åka ut och spela är jag färdig med.

– På ett sätt är det ju lite tråkigt att resan är slut, men det är mitt eget val och det känns bra. Jag kände en lättnad när jag äntligen tog steget, fortsätter Erik.

Debutskivan kom 2001

Redan 2001 kom Erik Tillings debutskiva Göm mig i dina vingar som sedan följts av ett tiotal studioalbum ytterligare.

– Jag är glad och stolt över det jag åstadkommit. För 20 år sedan kunde jag aldrig tro att jag skulle få vara med om den här resan. Det har varit intensiva år, men också fantastiskt kul att få leva ut min dröm.

Ett av hans signum sedan starten har varit att göra lågmäld musik. Som ”någon slags modern Taizé”, som han själv beskriver det, där en del av sångerna varit tonsatta klagopsalmer för människor som behöver tröst och uppmuntran.

– Jag tror att det har mött ett behov. Det är nog därför det funkar, för att folk känner igen sig.

– Jag vill tala om att det finns en Gud som bryr sig om oss även när livet är ojämnt, säger han.

Många kommentarer på Facebook

Beslutet om att sluta med sin egen musik skapade många kommentarer på Facebook när han gick ut offentligt med beslutet, och just responsen från lyssnarna genom åren är det som han på ett speciellt sätt tar med sig.

– Det första jag tänker på är alla brev och vykort, både e-post och snigelpost, där människor berättar hur sångerna har hjälpt dem genom, säger Erik, och nämner exempel där hans S:t Pat­ricks bön till exempel har sjungits av människor kvällen innan en svår operation.

– Det är något som jag känner att det är bara Gud. Jag är bara hantverkare, ett redskap för budskapet. All ära till Gud.

Foto: Pressbild

För några veckor sedan släppte Erik Tilling det nya albumet Känn ingen oro, som alltså också blir hans sista. På skivan finns några tidigare släppta låtar med, några nya översättningar av Fernando Ortega och Shane & Shane, och några nyskrivna egna sånger.

– Det är lite russinen ur låtkakan, sånger som jag både jobbat med och som jag hört andra sjunga och känt att jag bara måste göra något av.

Titeln Känn ingen oro passar onekligen in i dagens värld med allt som sker, men namnet till trots var det inget som dykt upp på senare tid.

– Det märkliga är att jag länge tänkt att skivan ska heta så. Jag har länge varit temafokuserad med mina skivor.

Trots det var han lite orolig för titeln då det visade sig att skivan kom ut strax efter att Ukrainakriget brutit ut.

– Jag tänkte att folk kanske skulle tycka att det var lite magstarkt att säga ”känn ingen oro”. Men Jesus säger det själv i Johannes 14. Det är något man får välja, att söka sig till Guds ansikte och välja friden, säger Erik och lägger till:

– Det är självklart att man känner oro, det vore omänskligt annars, men uppmaningen handlar mer om att söka Gud. För det är vårt yttersta hopp.

Musikaliska resan inte över

Känn ingen oro blir alltså sannolikt Erik Tillings sista album som soloartist, men hans musikaliska resa är ändå inte slut. Även framöver kommer vi få höra Erik i projekt som Streetlight och hårdrocksbandet All For The King.

– All For The King är kanske ingen stor grej, men där känner jag mig inte färdig. Det är ett mer utåtriktat projekt, tänkt som en alphakurs i hårdrocksform.

När vi gör denna intervju har Erik precis avslutat en dag i studion där han arbetat med sångpålägg av Jerusalemsångaren Ulf Christiansson till en ny All For The King-låt.

– Jag har växt upp på Jerusalems musik så det väcker barnet inom mig. Nu ser jag att Gud leder mig vidare in i andra musikaliska projekt.

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice