En riktig räddaren i nöden – Räddningsmissionen fyller 70 år

Efter att emigrantvågen ebbade ut, riktade det som sedan blev Räddningsmissionen sitt arbete mot hemlösa och utslagna vid Göteborgs hamnområde. Foto: Räddningsmissionens arkiv

Räddningsmissionen i Göteborg fyller
70 år vilket ska firas med en jubileumskväll i Smyrnakyrkan.

Direktor Emil Mattsson säger att Räddnings­missionen kommer att fortsätta att utvecklas så länge det finns människor som inte omfattas av välfärdsystemen.

Räddningsmissionens historia började med Emigrantmissionen som i slutet av 1800-talet arrangerade väckelsemöten och delade ut kaffe och smörgåsar till emigranterna, de som väntade i Göteborgs hamn på att få stiga ombord på amerikabåtarna. När emigrantströmmen sinade fortsatte hjälpen till hemlösa och utslagna i hamnkvarteren runt Nordstan.

1952 bildades Stiftelsen Hjälp åt Hemlösa – Räddningsmissionen.

– Även om målgruppen har vuxit och delvis är en annan så är Räddningsmissionens uppdrag att uppmärksamma och motverka förhållanden i samhället som leder till utsatthet och utanförskap, säger direktor Emil Mattsson.

Inkluderande gemenskaper

I dag bedriver Räddningsmissionen socialt arbete genom ett 30-tal olika verksamheter, som alla har målet att skapa inkluderande gemenskaper. För att bekämpa den sociala utsattheten arbetar man med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser.

Emil Mattsson har varit direktor för Räddningsmissionen sedan 2012. Det har varit år av ständig utveckling. Men också en berg- och dalbana, både ur ett ekonomiskt perspektiv och sett till vilka verksamheter som bedrivits.

– I början hade vi svårt att få ihop ekonomin, det fanns inte utrymme att sätta av medel till utveckling. Men när flyktingströmmen kom 2014–2015 tecknade vi avtal med flera kommuner kring boende för ensamkommande, vilket möjliggjorde stora investeringar. Sedan dess har verksamheten utvecklats vidare och i dag arbetar vi brett med sociala frågor på kristen grund. Som exempelvis Communityskolan, ett högstadie i ett socio-ekonomiskt utsatt område och MatRättbutikerna, som säljer matsvinn till personer i ekonomisk fattigdom.

 

Fyrbåkståget kallades Räddningsmissionens utspisningslokal, som ursprungligen varit ett tågset. Foto: Räddningsmissionens arkiv

En av anledningarna till den stabilare ekonomiska grunden är också att insamlade medel från privatpersoner, företag och stiftelser har ökat kraftigt. Många vill vara med och bidra.

– Välfärdsarbete på kristen grund har särskilda drag som är bra för alla. Kyrkan har detta i sina gener och därför är Räddningsmissionen mer än en vanlig hjälporganisation, säger Emil Mattsson.

Utvidgat samarbete

Elisabet Lann, KD, kommunalråd i Göteborg, uppskattar att Räddningsmissionen och andra idéburna organisationer kompletterar verksamheter som staden driver och skulle gärna se ett utvidgat samarbete.

– Den ideella sektorn, som bygger på idealism, frivillighet och medmänsklighet, fyller en funktion som det offentliga aldrig kan fylla, säger hon.

Fakta: Räddningsmissionens 70-årsfirande

 • När? Den 22 oktober, ­klockan 20.00.
   
 • Var? Smyrnakyrkan. Konsertt med Tomas von Brömssen och Solid Gospel på scen.
   
 • Vem? Alla som funnits med och på olika sätt stöttat verksamheten.
   
 • Vad? Kvällen inleds med middag för inbjudna gäster, tårtmingel för alla månadsgivare och konsert med Solid Gospel och Tomas von Brömsen.
   
 • Under kvällen kommer en insamling hållas till förmån för Räddningsmissionens sociala arbete för personer i utsatthet här i Göteborg.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.