Är det dags att sända ut missionärer i rymden?

Upptäckten av en speciell molekyl på Venus har tänt hoppet om liv på planeten.

Men vad skulle det betyda för kristen tro?

Teologen Rikard Roitto ser spännande möjligheter.

Här på jorden återfinns det giftiga ämnet fosfin i anslutning till mikrober. När en forskargrupp riktade radioteleskopet mot Venus fann man att fosfin faktiskt verkar existera där också. Ämnet kan också uppstå genom processer som inte är kopplade till liv, men gruppen kunde inte se att dessa förekommer på planeten. De menar att den troligaste förklaringen, i dagsläget, är att fosfinet faktiskt producerats av någon form av mikroorganism.

Att det skulle finnas liv på Venus är en högoddsare. En gång i tiden kan det funnits ett vattenfyllt hav där, men växthuseffekten har skapat en miljö som aldrig kommer att locka några charterturister: det är så varmt på ytan att bly smälter, det regnar svavelsyra och stormarna är extrema. Atmosfären har ett något mildare klimat, och forskarna hoppas att liv ska kunna finnas där.

Men hur ska en eventuell upptäckt av liv på andra planeter tolkas av kristna? Rikard Roitto är lärare vid Enskilda högskolan och han tycker att detta är fascinerande frågor. Han hoppas att forskarna en dag upptäcker liv i rymden.

— Den här tanken att Gud skapat ett oändligt universum som funnits i miljarder år bara för att på slutet, på en liten planet i utkanten, skapa människan känns som overkill. Det rimliga är att det borde finnas liv på flera platser, säger han.

Bibelns skapelseberättelse nämner bara livet på jorden. Rikard Roitto menar att det är naturligt, den skrevs utifrån den kunskap som fanns då.

— Bibeltext är kommunikation med människor. De som skrev texten hade inte som ambition att göra en vetenskaplig bok, de ville förklara att det finns en tanke bakom skapelsen som är god, säger han.

Rikard Roitto tycker det är intressant att Gud ger människan i uppdrag att förvalta jorden, inte hela universum, enligt skapelseberättelsen.

— Då kan ju frågan väckas: Kan det finnas andra varelser som också är Guds avbild som har fått det uppdraget på andra platser? Och vad innebär det isåfall att vara Guds avbild. Är det att nå en viss form av utveckling så att man kan reflektera över Gud, säger han.

Det finns dock händelser som enligt Bibeln påverkar hela universum. I Johannesevangeliet 3:16 finns en av de mest citerade bibelverserna: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son…” Rikard Roitto pekar på att ”världen” är en översättning av det grekiska ordet kosmos, som anger att detta är något som berör världsalltet. Paulus menar att Jesus försonade hela kosmos med sig (2 Korinthierbrevet 5:19).

— Så det finns kosmiska ambitioner att uttrycka vem Kristus är. Samtidigt reflekterade ju inte NT-författarna kring vad Kristi död och uppståndelse skulle betyda för intelligent liv på andra planeter, säger han.

I en intervju med israeliska tidningen Yedioth Aharonoth påstår pensionerade israeliska professorn Haim Eshed, 87, att Israel tillsammans med USA har ett hemligt samarbete med utomjordingar från "Galaktiska federationen". Arbetet ska vara beläget på en underjordisk bas på  planeten Mars och ha pågått under fler år. Dessutom ska amerikaner både varit på basen, liksom finnas på jorden förklädda till människor. Eshed som är aktuell med en bok i ämnet påstår att det var Galaktiska federationen som hindrade USA:s president Donald Trump att avslöja samarbetet i samband med lanserandet av landets "Rymdstyrka" till armén. Eshed är ingen vanlig professor utan var chef för Israels rymdsäkerhetsprogram under nästan 30 år. 

Uppgifterna har dock inte stärkts med några bevis, men Eshed menar att diskussionen idag är mer öppen och att han inte längre "har något att förlora" på att berätta om det uppseendeväckande hemliga programmet.

– Om jag hade berättat vad jag säger nu för fem år sedan hade jag lagts in på sjukhus, säger han till israeliska tidningen Yedioth Aharonoth.

Men skulle Equmeniakyrkan behöva sända ut missionärer i Vintergatan om forskarna upptäcker intelligent liv bortom jorden? Det kan bero på vilken teologi man har. Traditionellt har kyrkan tolkat det kristna evangeliet som det sanna budskapet för alla människor och varelser. Det var också den övertygelsen som drev missionärer att resa till Afrika och Asien för att dela evangeliet med icke-kristna.

— Men många kristna teologer har omvärderat och menar att det finns andra vägar till Gud än genom kristendomen. Har man den hållningen är det lätt att tänka sig att på andra planeter finns det andra sätt att uppfatta Gud som inte har med Kristus att göra, säger han.

Fakta:

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.