Anders Lindberg om folkhögskolan: ’’Unik miljö där man aldrig ger upp’’

Sjövik folkhögskola har ett fantastiskt läge i Dalarna.

I helgen firar Sjöviks folkhögskola i södra Dalarna sitt 100-årsjubileum. Medverkar gör bland andra Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg, som är en tidigare elev på skolan. Han tror på den skolform som folkhögskolan är också i framtiden.

Han och en kompis tog sig till fots till Sjövik efter att åkt tåg till Avesta. Det blev en promenad på en mil till Folkärna, kanske mest känd som diktaren Karlfeldts födelsesocken. Som gammal scout var det nu ingen större strapats för Anders Lindberg, i dag politisk chefredaktör på Aftonbladet och en av Sveriges mer profilerade S-debattörer.

– Vi ville ta reda vad det var för skola, berättar han drygt 30 år senare.

Lindberg blev kvar, läste vägledning i friluftsliv.

– Efter gymnasiet var jag ganska skoltrött, på Sjövik kom energin tillbaka.

Rötter i baptismen

Pluggandet fortsatte sedan på andra håll med både journalistik, juridik och idéhistoria. Att det blev just Sjövik Anders Lindberg sökte sig till var ingen tillfällighet; familjen hade rötter i baptismen.

När Sjövik nu firar sitt 100-årsjubileum 6–8 maj kommer Lindberg att vara med som föredragshållare och diskussionsledare. Han hyllar de rörelsedrivna folkhögskolorna:

– De är unika miljöer genom idéburna människor som drivs av frivillighet. Möter man elever som inte klarar sig ger man inte upp.

"Skeppbrutna" människor

– Att skolan vilar på kristen grund spelar en viktig roll som ideologisk drivkraft. I en allt mer konfliktfylld värld finns det en poäng att ”skeppsbrutna” människor möter andra med grundläggande värderingar.

Också Anders Lindberg har funderingar kring folkhögskolornas förändrade roll.

– Hur kommer folkhögskolorna se ut i ett framtida Sverige alltmer uppkopplat och präglat av artificiell intelligens? Hur bevarar man det mänskliga där personer med olika bakgrund kan mötas? undrar Anders Lindberg. Ett perspektiv han kommer att lyfta fram under jubileumshelgen.

 

Foto: Foto: Marcus Gustafsson

Sjöviks profil: Tydligt kristen - och diakonal

101-åringen Sjövik (det var i fjol man fyllde, men av kända skäl sker firandet först i år) är knappast någon trött gamling.

– Vi har alltid fler ansökande än vad vi kan ta emot, berättar rektor Anneli Karlsson.

Profilen är tydligt kristen – och diakonal.

– Vi tar hand om människor säger Karlsson.

Många elever på skolan är också i behov av särskilt stöd.

– Men vem som helst är välkommen, det kan också vara personer mitt i livet som behöver en paus. Var äldsta elev var för övrigt 82 år.

Kurs om timring

Musik är – som Anneli Karlsson uttrycker saken – en ”ådra” i skolan. En annan, kanske litet mer udda, kurs handlar om timring. Här får eleverna lära sig bygga vindskydd och mindre hus på traditionellt vis. Man hjälper även kunder att renovera sina. Upplägget gör kursen unik i Sverige.

Några nysatsningar?

– Tillsammans med Enskilda högskolan planerar vi en kurs vi kallar ”Gro” som kommer att ge akademiska poäng. Om kursen blir av får eleverna 2023 följa ett helt odlingsår.

Vad som kan komma i framtiden är oskrivet. Sjövik vill ha nära kontakt med det omgivande samhället.

– Vi vill göra folk anställningsbara, så vi erbjuder det som behövs. Hatten av för omvärldsanalysen, utbrister Anneli Karlsson.

Efter den stora flyktingvågen 2015 satsade man på språkutbildning. Nu funderar man på de ukrainska flyktingarnas behov.

Digital undervisning

Folkhögskolornas roll har förändrats. Fler har gått från att vara internat långt ute på landet till centralt placerade utbildningsplatser inne i städer. Under pandemin har mycket undervisning drivits digitalt.

– Skolor som flyttar från landet till storstäder gör det lätt för sig. Det är inte bra. Många behöver frid i kropp och själ för att kunna landa, inte citypuls.

– Dessutom behövs folkhögskolorna i glesbygd. Vi verkar i en bruksmiljö där utbildningsnivån är lägre.

Fortsatt satsning på internat alltså. Enligt Karlsson en plats för landning mellan föräldrahem och egen lägenhet. Inte heller ser hon en mer digital framtid.

– Att vara på plats är viktigt!

Skolor som flyttar från landet till storstäder gör det lätt för sig. Det är inte bra. Många behöver frid i kropp och själ för att kunna landa, inte citypuls. Anneli Karlsson, rektor på Sjöviks folkhögskola

Fakta: Sjöviks folkhögskola

 • Redan 1919 började Baptistsamfundets ungdomsförbund fundera på en egen folkhögskola. Två år senare köpte man in Sjövik i södra Dalarna för 30 000 kronor.
 • Under årens lopp har skolan byggts ut gång på gång.
 • Från början fanns två kurser. En ”manlig” med teoretiska ämnen, en ”kvinnlig” med praktiska hushållsämnen. Utbildningarna blev efterhand fler – i dag 13 stycken.
 • Antalet elever på skolan är för närvarande 300. De anställda är runt 50.
 • Styrelse bestod från början av representanter från Baptistsamfundet och Baptisternas ungdomsförbund. 1975 kom ett nytt huvudmannaskap till. De ursprungliga grundarna bildade en stiftelse tillsammans med Sjöviks folkhögskolas kamratförbund. Även Avesta kommun, Region Dalarna och Västerås stift är representerade i styrelsen.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice