Aktieanalys ger kyrkan nya kontakter

Torgny Gadmar

Torgny Gadmar har tidigare varit pastor i Hökerum. Nu håller han kurser om teknisk aktieanalys i Equmeniakyrkan. Foto: Jonatan Sverker

Kan kyrkan göra dig bättre på aktier? Pastor Torgny Gadmar har haft en passion för aktier sedan 1990-talet. Nu har han startat en kurs i Equmeniakyrkan i Hökerum för att lära ut grunderna i teknisk analys.

På väggen i församlingshemmet är ett diagram projicerat, med kurvor, streck och pilar i olika färger. För den oinvigde framstår det som meningslösa krumelurer, men Torgny Gadmar beskriver med stor entusiasm hur minsta prick och skiftning kan tolkas in i ett större sammanhang. Det komplexa diagrammet ger en bild av den senaste veckans utveckling på börsen, i form av de tolkningsverktyg som används inom så kallad teknisk analys.

– Med Fibonaccis talföljd så borde det gå så här, säger Torgny Gadmar och pekar.

Teknisk analys

Det är som tungotal utan uttolkning. Men Torgny är just uttolkaren. Sedan 1990-talet har han intresserat sig för aktier, och för att förstå marknaden har han använt sig av teknisk analys för att förutsäga svängningarna på aktiemarknaden.

– Jag har alltid älskat kurvor och diagram. För mig är det här roligt helt enkelt, det är därför jag håller på med det, säger han.

Förstå gruppsykologin

Teknisk analys innebär till skillnad mot fundamental analys att man inte alls granskar enskilda företags räkenskaper eller framtidsutsikter. I stället är teknisk analys ett sätt att förstå den gruppsykologi som påverkar aktiehandeln. Det brukar sägas att börsen styrs av girighet och rädsla, något som skapar mönster som teknisk analys försöker att blottlägga. Idén är förstås att förstå svängningarna så att man kan sälja dyrt och köpa billigt.

– Det är ingen exakt vetenskap. Men jag skulle säga att det stämmer fruktansvärt bra. I 80 procent av fallen brukar jag få rätt bra träffsäkerhet, säger han.

Ibland sägs det att pengar är roten till allt ont, men det är ett felaktigt citat. Det står att kärleken till pengar är ­roten till allt ont.

Torgny Gadmar har tidigare arbetat som pastor i församlingen i Hökerum utanför Ulricehamn. Han kom hit 1984 och tjänade sedan i församlingen fram till 1997. Sedan dess har han haft olika jobb: han har varit anställd på ett tryckeri, arbetat med kläder och som busschaufför. Men aktie­intresset har följt honom, något som kanske inte är så vanligt bland pastorer.

– Den här församlingen har inga problem med sådana saker. Vi var tidigare några stycken i församlingen som tyckte det var roligt med aktier. Så började jag berätta för dem om teknisk analys, och så började vi att träffas. Det var naturligt.

Ser du en konflikt med kristen tro?

– Absolut inte. Ibland sägs det att pengar är roten till allt ont, men det är ett felaktigt citat. Det står att kärleken till pengar är ­roten till allt ont. Så pengar är något som ska förvaltas utifrån en förvaltarskapstanke.

Och det är inga problem att man absorberas av ett sånt här ­intresse?

– Jag upplever det inte så. Egentligen handlar det väl om att vara ärlig mot sig själv så att man inte fastnar i jakten på pengar. Vilket intresse man än har så får det ju inte ta över.

Torgny börjar plocka med kaffekopparna i köket. Det är tisdagskväll och om någon timme inleds studiecirkeln om teknisk analys, med deltagare från Hökerum, där de flesta är inte medlemmar i kyrkan.

– De kommer till kyrkan och är i miljön. De får se att vi här är människor, att vi gör det som andra människor håller på med också.

En tredjedel av befolkningen är aktieägare

I dag är en tredjedel av Sveriges befolkning aktieägare i någon form, så Torgny tycker det är naturligt att koppla till det intresset.

Även Eva Joelsson, som är pastor i församlingen, är glad över satsningen. Hon ser att det skapar kontakter i samhället.

– Folkbildning är en del av det frikyrkliga arvet. Här får det bli ett forum där man kan prata om pengar och ekonomi. Jag tror det kan visa att vi ägnar oss åt saker som har med livet att göra, säger hon.

Snart kommer deltagarna in, en och en. Torgny får snart frågor, och så börjar samtalen och undervisningen.

Fakta: Tips om aktiehandel

Torgny Gadmars aktietips

 • Spara långsiktigt och köp aktier regelbundet, både när det går upp och ner på börsen.
 • Om du inte kan något om aktier så rekommenderar han att satsa på fonder, så minskar riskerna. Annars kan man också välja ut tio stora företag och köpa dessa aktier. Han varnar för att lägga alla ägg i en korg.
 • Han rekommenderar också att man jämför hur mycket courtage, alltså avgift för aktiehandel, som olika aktörer lägger på om man gör aktie­affärer.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.