Roligt har jag haft ändå

För några år sedan var jag på Stockholms Central i väntan på tåg hem till Värmland. IOGTNTO hade någon slags monter i Centralhallen och då bestämde jag mig.

Jag blev medlem. Det där skulle inte Waldenström ha gillat, tänkte jag, för han menade att det räckte att vara med i en frikyrkoförsamling. Det behövdes inte att man dessutom var med i ytterligare en organisation som arbetade för helnykterhet.

Men det var då det. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess. Och mycket alkohol.

Nej, helnykterhet är verkligen ingen frälsningsfråga. Och jag ser mig definitivt inte som mer präktig än andra när jag avstår från alkohol. Tvärtom! Jag avstår för att jag inte är präktig. Jag avstår för att jag ständigt faller för än den ena, än den andra frestelsen.

Jag har på många områden dålig karaktär. Jag vet det. Och just därför avstår jag från alkohol.

JAG KAN däremot inte säga att jag avstår för att Jesus gjorde det. Han förvandlade ju till och med vatten till vin. Frågan är om vi inte blir bjudna på vin i himlen. Och i den vackraste psalmen av alla skriver Ylva Eggehorn att Jesus ”bjuder älskande på moget vin”. Jag brukar sjunga med av hjärtats fröjd. Hade jag haft ett armband med WWJD – ”What would Jesus do” – när det bjuds på vin till maten, ja, då hade jag blivit lite tveksam. Hur han en gång gjorde vet jag. Men hur han skulle ha gjort i Sverige idag vet jag faktiskt inte.

SÅ DET är egentligen inte av religiösa skäl jag avstår. Men jag avstår för att jag sett vad alkoholen ställer till med och vet att den orsakar samhället ofantliga kostnader. Jag avstår för att jag lider med alla dem som delar hem med en alkoholist. För att jag haft missbrukare i släkten. Och för att jag gärna ställer mig solidarisk med de som är nyktra alkoholister och måste säga nej.

Jag känner till riskerna och vet att också jag är i riskzonen. Alla dessa ensamma kvällar i Stockholm som veckopendlare i 30 år.

All vånda inför de många offentliga uppdragen. Alla de många tågresorna och ensamma hotellnätterna. All oro för både akuta och kroniska sjukdomar. All hemlängtan. All press inför livsavgörande beslut om unga människors yrkesval och utbildning.

Risken att dricka för mycket skulle ha varit överhängande om jag inte vore helnykterist. Det räcker att jag ätit alldeles för många pizzor och hamburgare, för att inte tala om kilovis med godis innan jag blev diabetiker.

Men som nykterist har jag satt spärren klart och tydligt innan jag i ett mer eller mindre alkoholpåverkat tillstånd måste avgöra när jag druckit tillräckligt.

NEJ, JAG dömer ingen annan. Var och en får ju ta ansvar för sitt eget liv och ta de beslut som upplevs rätt. Jag kastar inga onda eller överlägsna blickar på den som väljer ett annat alternativ vid en gemensam middag. Tvärtom kan jag beundra dem som lyckas dricka med måtta. Det handlar inte om det.

Men för den som står och väljer och vill höra alternativen ställer jag gärna upp och berättar. Jag är glad att jag som ung gjorde det val jag gjorde. Det har gått alldeles utmärkt att leva helnyktert genom alla år. Jag känner inte att jag gått miste om något.

Roligt har jag haft ändå och tokerier har jag gjort även i nyktert tillstånd. Varför utöka riskerna alldeles i onödan?

Så jag fortsätter att vara med i både Equmeniakyrkan och en nykterhetsrörelse.

RUNE W DAHLÉN
sandaren@sandaren.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.