Kristna långt ner på mäktig topplista

Ska vi ta de goda eller de dåliga nyheterna först? För nyheter har jag. Jag har precis varit med och tagit fram Maktbarometern för Medieakademin.

En lista över vilka konton som får mest makt i sociala medier, oavsett om du är person, företag eller organisation. Och för Sändaren och kyrkvärlden har jag grävt djupt för att skapa en topplista över vilka kyrkliga som har mest inflytande. För djupt behöver man gräva. Men vi tar de goda nyheterna först:

Det går bättre för kyrkan. Förra året frågade jag, i denna spalt, var kyrkan fanns på internet, men nu syns den åtminstone på topp 100. Herregud & co, som drivs av Royne Mercurio, en kyrko-kommunikatör i Uppsala, är uppe bland Sveriges 100 mäktigaste. Och prästen Kent Wisti ligger strax utanför topp 100, bara någon placering före Svenska kyrkan. Men så de dåliga nyheterna: Resten går det uselt för.

Ja, visst. Sebastian Stakset finns där och kanske får vi räkna in honom som någon slags kyrka. Och Carola Häggkvist finns där, som väl fortfarande är vår största kändiskristen. Men sedan hamnar vi så långt ner att vi skulle kunna pressa in Runar Sögaard i den här listan av kyrkliga med makt på internet. Jag vet inte om Runar är varken kyrka eller predikant längre, men låt oss förbise honom. Inte minst eftersom Runar så sent som förra veckan strösslade konspirationsteorier kring sig och liknade Sverige vid en “kommunistregim” och Sveriges radio för en “propagandamaskin”. Framför allt orkar jag knappt tänka på att Runar engagerar mer än till exempel Filadelfiakyrkan, Hillsong och tidningen Dagen. Men så ser i alla fall topplistan ut. Och då har jag alltså tvingats gräva så djupt ner i källaren av listan att jag var osäker på om jag var halvvägs in i medeltiden. Detta alltså trots att pandemin tvingat ut varenda kyrka på nätet. Men istället för att bli starten på något nytt, tycks det mest blivit starten på något gammalt. Det blev mest nya digitala rum där gamla medlemmar skulle känna sig hemma.

Men, förlåt, jag ska sluta gnälla. Det har ju ändå hänt något. Så låt oss vara konstruktiva och avsluta med några tips till de som vill göra ännu bättre nästa år. Det räcker egentligen med att lära från de som lyckades i år: Gör som Kent Wisti eller Herregud: Var roliga. Humor bygger broar, river fördomar. Vill du skapa engagemang och en första social kontakt: Använd humor, satir, var rolig.

Eller gör som Svenska kyrkan: Låt det kosta. Ok, Svenska kyrkan är rikare än någon annan kyrka, men se det som en metafor: Hur stor del har internet i kyrkans mentala budget? Får internet en lika självklar plats i strategidokument som lokaler och gudstjänster?

Och till sist kan vi också lära oss något av Runar. Inte av vad han säger, men hur han sticker ut. Kyrkan måste sluta anpassa sig. Ingen vill ha ytterligare en ofarlig rörelse. Kontrastera, visa vad du tillför, varför du är relevant.

Och lyckas du inte med det, kanske det är en bra idé att granska dig själv. Om du inte skapar en krusning på nätet, är det då fel på nätet eller på din verksamhet?

 

 

Mäktigaste i kyrkosverige
(Maktbarometern 2020)

 

1. Herregud och co

2. Kent Wisti

3. Svenska kyrkan

4. Sebastian Stakset

5. Carola Häggkvist

6. Love and hope

7. Hillsong

8. Livets ord

9. Filadelfiakyrkan

10. Dagen

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.