Guds människosyn mer tydlig i Uruguay

Anna Ardin

När jag var tonåring och ung vuxen bodde jag ett par år i Latinamerika, framför allt Uruguay, och sedan dess har jag ofta längtat tillbaka. Särskilt på vintern i Sverige när Uruguay är ljust och varmt, och Sverige... tja, inte är det.

Den här vintern blev det särskilt tungt, eftersom jag ­upplever att den svenska vinterns mörker liksom ­smittat av sig på politiken och allt oftare kommer åt ­själen.
Efter lite övertalning fick jag min man att ­förstå att jag måste dra ett tag. Jag mejlade ­universitetet här i Montevideo och på ett par timmar hade jag fått svar om att jag var varmt välkommen. De kunde erbjuda både skrivbord och postkoloniala samtal om demokratins överlevnad. Ett folk som var tidiga med öppenhet och demokrati, som sett denna demokrati dö och återuppstå, har mycket att lära oss om den ­saken.

Gamla kompisar

Sedan hörde jag av mig till ett gäng ­gamla kompisar som jag inte sett på decennier, ­familjen jag bodde hos när jag var här som utbytesstudent, samt den svensk-uruguayanska författarinnan Ana Valdes som jag aldrig träffat. Inom kort hade samtliga svarat att jag var välkommen att bo hemma hos dem. ”Vi är ett litet land, vi älskar när folk kommer på besök”, skrev en, ”vilket privilegium att få vara din värd” skrev en annan. Jag önskar att världens alla migranter skulle mötas på det sättet när mörkret tränger sig in i politiken i deras länder, för då skulle mörkret aldrig ha någon chans!
I Sverige lanserar regeringen nu en kampanj för att åstadkomma ett ”paradigmskifte” i den globala migrationspolitken. Det räcker inte för dem att stänga de svenska gränserna och att börja plocka uppehållstillstånd och medborgarskapet från folk, de vill bidra till att hela den rika världen ska stänga sina gränser, medan de fattigas liv exploateras – en världsordning där gränser inte stoppar eliten från någonting alls, utan tvärtom är en symbol för frihet och trygghet, medan samma gränser stänger vanligt folk inne i diktaturer, eller ute från att förenas med sina familjer. I ett sådant system kan människor bli av med alla rättigheter om de befinner sig på fel sida av gränsen. Makten kan utse folket (i stället för tvärtom, som det var tänkt) genom att ge eller ta medborgarskap som de behagar, och de medborgarskaps­lösa kan utnyttjas hur som helst.

Gamla argument faller platt

Med detta faller de gamla argumenten platt, om att det inte finns plats eller råd för att ta emot människor på flykt. Det handlade aldrig om resurser. Den här kampanjen visar att det man vill göra i stället handlar om ett systemskifte för en ny världsordning, en ny global över- och underordning, och Sverige börjar alltmer likna detta system i miniatyr.
Det kanske låter radikalt, men det skrivs från ett utifrånperspektiv. När jag pratar med folk här i Uruguay slår det mig med full kraft hur oerhört stark polariseringen är hemma i Sverige. Det som kallas ”höger” här har väldigt lite att göra med den extremhöger som dominerar i Sverige. Det anses fortfarande vara något fult att öppet sparka nedåt på det sätt Ulf Kristersson gör när han ­deklarerar att problemen i samhället beror på invandrarna. Det har blivit normalt att inte betrakta alla människor som lika mycket värda.

Allas lika värde heligt

Men för varje kristen, som tar sin tro på allvar, så är allas lika värde heligt och inte valbart. Allas lika värde är Guds människosyn. Och den människosynen är betydligt mer påtaglig här, hemma i Uruguay. Och det fina i detta är att ljuset övervinner mörkret. Här har jag fått en påminnelse om att en annan människosyn är möjlig. På samma sätt som ett litet ljus kan lysa upp ett helt rum, har ett detta lilla ljus lyst upp hela min själ.

Anna Ardin
diakon

Fakta: Nästa vecka

Carl-Henric Jaktlund

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Håller med dig om Tidölagets migrationspolitik: https://www.gp.se/fria-ord/tillf%C3%A4lliga-uppeh%C3%A5llstillst%C3%A5nd-v%C3%A4cker-gamla-sp%C3%B6ken-1.91763919
Roland Persson
Därför skall jag sända er profeter, visa män och skriftlärda. Somliga av dem kommer ni att döda och korsfästa och andra kommer ni att piska i era synagogor och jaga från stad till stad. Så skall allt rättfärdigt blod som utgjutits här på jorden komma över er, alltifrån den rättfärdige Abels blod till blodet från Sakarja, Berekjas son, som ni mördade mellan templet och altaret. Sannerligen, alltsammans skall detta släkte få svara för. Jag säger bara, Anna är en sanningssägare lyssna till henne. Ta er tro på allvar alla dagar och alla timmar på dygnet. Hoppa ut ur er söndagskristendom och försök finna Jesus i allt. Kristen tro är ingen hobby eller fritidssysselsättning. Nej kristen tro är ett liv, ditt liv som pågår just nu. Jesus gav oss ett bud, att vi ska älska varandra. När vi låter detta bud bli på riktigt inser vi att alla möten är viktiga och att all är sammanflätade genom kärleken från Gud. Jesus som säger att han är världens ljus bor i dig. Låt detta ljus skina genom dig. Se en broder och en syster i dina medmänniskor. Jesus kom inte bara för kristna utan för hela mänskligheten. Så döda inte den som vill sprida ljus utan lyssna, stötta och ge den kärlek och uppmuntran.

 

Till minne