Denna krönika skulle varit förbjuden

Robert Tjernberg i cirkeln. Anna Politkovskaja i mitten när hon får Olof Palmepriset. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Pressfrihetens dag. Jag leder en tidning som skulle vara förbjuden i många länder.
I Sverige är den däremot en av många liknande tidningar i en mylla av fantastiska alternativ för den som vill orientera sig i livet och världen.

Anna Politkovskaja * 1958 † 2006.

Som journalist i Sverige är det oftast lätt att få ut de uppgifter man vill ha del av, utan risk för hot eller repressalier. Jag förstår att det är ett privilegium.

Det tåls att tänkas på just idag, 3 maj, pressfrihetens dag i världen.

På bilden ser ni Anna Politkovskaja. Hon rapporterade från bland annat den ryska invasionen av Tjetjenien och fick plikta med döden. I hennes land fanns inte utrymme för sanningen. Idag offrar sig kollegor till henne för att kunna rapportera sanningen från Ukraina till hemlandet. Några lever under hot, andra har redan dödats.

Det är verkligheten för den som vill rapportera vad man ser inte bara i en rysk kontext utan på många fler platser över världen.

Afghanistan, Myanmar, Kina, med mera med mera. Listan är alldeles alldeles för lång.

Varje dag behöver också vi som verkar på goda platser för journalistik försvara rätten att granska makt och myndigheter. Också i ett land som vårat finns krafter som på olika sätt vill styra informationsflödet från ett fritt sådant till ett stängt och styrt dito.

Både inhemska, och i tider som dessa, utländska krafter, har ibland starka skäl att stoppa journalisten från att göra sitt jobb - att efter bästa förmåga presentera sanningen som den ter sig. En god tanke att ha med sig när människor börjar raljera över "mainstream media" och att journalister går andras ärenden är att ställa sig frågan vad alternativet är.

Jag är rädd att rädslan för det så kallade "mainstream media" är en dragning åt journalistik som bara berättar det läsaren vill höra. Det är inte journalistik, det är nåt annat.

Det är heller inte journalistik att endast berätta valda delar av en sanning, det är uppgiften för en kommunikatör eller informatör. Yrken som har sina platser - men som av en god anledning skiljs från just journalistik.

När de två yrkena sammanblandas kallas det propaganda, och det är inte alltid lätt att känna igen. Människan är trots allt lagd att vilja hitta enkla svar på svåra frågor. Det utnyttjas av kanaler som RT i Ryssland idag, det har utnyttjats av så kallade alternativa medier i Sverige liksom dess förebilder som exempelvis Infowars gjort länge i USA.

Vi slåss inte för alternativa verklighetsbilder, som vill ge en förvrängd bild av sanningen, vi slåss för en mångfald av journalistik som utifrån olika vinklar kan belysa den värld vi lever i och hjälpa oss att varje dag få en lite bättre bild av verkligheten. Och för att skapa en värld där orättvisa ställs till svars och den lilla människan får en röst.

Journalistik är viktigt. Pressfrihet är en grundbult för en fungerande demokrati.

Anna Politkovskaja, vi ska aldrig glömma dig och de kollegor som slagits för dessa höga ideal ända in i döden.

Taggar:

Media

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.