Kristna krävs på ID-handlingar för att vistas på offentliga platser

Pakistanska advokater protesterar mot Frankrike. Foto: Fareed Khan/AP

Pakistans premiärminister vill att alla länder förbjuder hädelse av islam.

Hans krav kommer efter våldsamma protester från islamistiska grupper.

Samtidigt upplever landets kristna en allt hårdare press.

Under sin tid som cricketspelare var Imran Khan en bildskön playboy som ofta sågs ute i Londons nattliv. Idag är framtoningen en annan. Som Pakistans premiärminister gjorde han nyligen ett uppmärksammat utspel där han krävde att hädelse av Muhammed, grundaren av islam, skulle förbjudas även i västvärlden. Han menade att hela den muslimska världen skulle sätta press, till exempel genom hot om handelsbojkott, på andra länder att införa en sådan lagstiftning.

Samtidigt har han lovat att utvisa Frankrikes ambassadör.

Bakgrund till utspelen återfinns i Pakistans kaotiska politiska liv. Islamistiska grupperingar och partier har växt under de senaste decennierna och fått allt större inflytande. I Pakistan är hädelse en central fråga och dessa grupper mobiliserar sina anhängare när islam på något sätt blir nedvärderat eller svärtat. Den franske presidenten Emmanuel Macrons försvar av rätten att häda har gjort dem ursinniga och protesterna kulminerade nyligen då anhängare till partiet TLP gick bärsärk i storstaden Lahore och bland annat kidnappade flera polismän.

— Det kom rapporter om att demonstranterna krävde att kristna skulle visa sina ID-kort (där religiös tillhörighet finns angiven) i kollektivtrafiken och på offentliga platser, säger Kashif Nawab, som är pakistansk människorättsaktivist, till Sändaren.

Att behöva visa att man är kristen för islamister kan upplevas som mycket hotfullt, då minoriteter på olika sätt utsätts för våld i Pakistan. Det är vanligt att kristna, som utgör cirka en procent av Pakistans befolkning, får klä skott för händelser i andra länder. 

— Extremisterna antar, felaktigt, att om de skadar kristna i Pakistan så skadas kristna i västvärlden. De får ut sin ilska mot västvärlden genom att attackera kristna i Pakistan, säger han.

Enligt Kashif Nawab håller kristna därför en mycket låg profil i samhället, av rädsla för att uppmärksamhet ska göra dem mer sårbara. Under de senaste upploppen har kristna undvikit att röra sig utanför sina bostadsområden.

— Kristna lever med vetskapen om att vad som helst kan hända närsomhelst, säger han.

Många landets kristna tillhör Pakistans absolut fattigaste, och de är utsatta för en rad orättvisor. Ändå hörs det sällan protester, då kristna inte vill utmana majoritetsbefolkningen.

— De har normaliserat ett liv där de utsätts för hat, vandalism och en extremistisk ideologi, säger Kashif Nawab.

Många tecken tyder på att situationen blir svårare för kristna i landet. Den senaste tiden har två kristna sjuksköterskor anklagats för hädelse, vilket kan leda till döden i Pakistan. Ett annat stort problem för minoriteter i Pakistan är att unga kvinnor rövas bort och tvingas in i äktenskap med muslimska män.

Imran Khan har gjort uttalanden där han stött kristnas rättigheter, men liksom tidigare premiärministrar är hans hållning till islamister ambivalent då han inte vill stöta bort religiösa väljare.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.