Kristna freds: "Nato ingen Quick fix"

Lotta Sjöström Becker. Foto: Pressbild/Kristna fredsrörelsen

Kristna Fredsrörelsen är djupt kritiska till Socialdemokraternas beslut att säga ja till ett Natomedlemskap. Något som nu ger en bred reiksdagsmajoritet i frågan. 
- Det är inte rimligt att Sveriges regering förändrar grunden för svensk säkerhetspolitik i panik, skriver man i ett pressmeddelande.

De svenska fredsrörelserna har varit de tydligaste kritikerna mot ett Svenskt närmande till Nato. På söndagen, direkt efter att ett besked kommit från Socialdemokraterna att säga ja till ett uppgående i Nato, kom en stark respons från Kristna Fredsrörelsen. 

- NATO-medlemskap är inte en fråga som bör hanteras i hast. Vi i fredsrörelsen är djupt kritiska. Vi förstår att det finns andra positioner, men att ompröva Sveriges position utan en gedigen demokratisk process, det är inte värdigt Sveriges regering. NATO är ingen quick fix! säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare på Kristna Fredsrörelsen.

Vill påminna socialdemokrater

I det pressmeddelande, eller svar på socialdemokraternas ja, som skickades ut bara en kort stund efter beskedet uttrycks en förståelse för att människor upplever en rädsla för omvärldsläget. Men poängterar att osäkerheten och rädslan inte är en grund att "förändra grunden för svensk säkerhetspolitik i panik."

Man vill också påminna vad som slagits fast av Socialdemokraternas kongress och därmed gällt för partiet fram till igår; Alliansfriheten ligger fast. Detta är ett ställningstagande som aldrig inneburit passivitet. Tvärtom, det är ett aktivt ansvarstagande för säkerhet i vår del av världen.

Destabilisering av säkerhetsläget

Att S nu bytt fot ser man, som statsminister Magdalena Andersson själv uttryckte det för inte så länge sen, som en destabilisering av säkerhetsläget.

"Fred byggs med dialog och rättvisa, säkerhet byggs med samarbete. Det är inte lätt, men det går. Att inkludera Sverige under NATO:s kärnvapenparaply ökar varken vår eller omvärldens säkerhet. Kärnvapenhotet kan bara avvärjas genom nedrustning. Ett NATO-medlemskap är ingen ”försäkring”, det ökar risken för angrepp. Den militära alliansfriheten har varit en nyckel till att hålla Sverige utanför krig. Den innebär också en möjlighet för Sverige att bidra till fred och säkerhet internationellt. Det behövs mer än någonsin. "

Kyrkorna bör förmedla fred

Till Kyrkans Tidning uttryckte Lotta Sjöström Becker för några dagar sedan att hon också gärna skulle se att kyrkorna vågade göra sin röst hörd.

– Jag tycker att kyrkan har ett ansvar att förmedla att vi vill fred, säger Lotta Sjöström Becker, som är generalsekreterare.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.