Kristersson: "Många själar att vinna"

Ulf Kristersson gillade att prata idéprogram. Foto: Lina Bronson

Mot Moderaternas idéprogram som fond parerade Ulf Kristersson mellan Joakim Hagerius och Britta Hermansson mer och mer spetsiga frågor om bistånd, klimat och integration.
Men frågan hänger i luften. Blir en röst på M också en röst på SD 2022?

Duon Hagerius/Hermansson hade efter sina inledande två partiledarutfrågningar hittat varandra ytterligare i dynamiken, och känslan är att frågorna blivit allt mer spetsiga efter hand. 
Den myspyskänsla som Sändarens ledarredaktion inte ville se ta över helt, har definitivt fått sällskap av uddar. 

Idéprogrammet som fond


Greppet att genomgående låta Moderaternas partiledare Ulf Kristersson få svara på aktuella frågor med sitt partis eget idéprogram som fond, var en lyckad modell - och gav djup i diskussioner om värdering och ideologi som sällan kommer fram i mer Aschbergiga samtal. 
Hur kan idéprogrammet till exempel säga att klimathotet ska få oss att inte väja för personliga uppoffringar, medan Ulf Kristersson i debatter varit kritisk till sådant i senare tids intervjuer. 
- Jag är skeptisk till att vi ska tvinga människor att ställa om kring den och den saken. Ibland hör man de som pratar om att vi till och med behöver en klimatdiktatur, det tror jag är fel väg, förklarade han.

Pandemin är inte målet


Hagerius invändning att utsläpp de facto minskat under pandemin kommenterade Kristersson med att pandemin gav oss nya insikter i hur vi kan utnyttja teknik och fundera på vad vi verkligen behöver eller inte behöver. 
- Men pandemin kan inte va målet. 
Moderaterna vill istället se, berättade han, att vi förutom det egna ansvaret satsar på teknik, internationellt samarbete - och att vi gör det enklare att vara klimatvänlig. 
- Men som grund krävs att man då kan vara säker på en god elförsörjning, konstaterade han.

Vill sänka enprocentsmålet


Till Sändaren berättade han strax innan det var dags att kliva upp på scenen att det är den typen av frågor som ligger högt på listan. 
- Vi fokuserar mycket på grundläggande ordning, som energiproduktion och brottslighet. Basala samhällsfunktioner så att Sverige börjar funka igen. 
Fokuset på energiproduktion kom i dager för någon vecka sedan när Moderaterna, som redan tidigare sagt sig vilja slopa enprocentsmålet av BNI för svenskt bistånd, ville överföra delar av den budgeten för att parera i den pågående elprisrusningen.
- När vi har inflation som nu, stiger Sveriges BNI extra och då skulle det bli en extra utbetalning till bistånd så att säga. Pengar vi tycker behövs bättre på annat håll just nu. Rent principiellt är det så att vi är för ett generöst bistånd, men vi tycker att den ska behandlas som alla andra budgetposter utan särskilda procentmål, konstaterar han. 

Så röstar Equmeniakyrkans pastorer


I Sändarens valundersökning ville nu endast fyra procent av pastorerna och diakonerna lägga en M-lapp i valurnan.

Vad tänker du spontant när du hör siffran?
- Spontant säger jag som han som skulle sälja sandaler i öknen. Vilken enorm potential! Finns jättemånga själar man kan vinna, säger han kvickt. 


En annan fråga är kanske den osäkerhet som många känner kring en tuffare flykting- och integrationspolitik. En riksdagsledamot i SD tweetade nyss om en "enkelbiljett till Kabul". 


Var står M i frågan om SD i regeringssamarbete?
- Vi går fram med ett borgerligt alternativ, men menar att vi absolut ska prata med alla. Vi har prövat det där att inte prata med vissa partier nu och det funkar inte.


Innebär det, som Centerns Annie Lööf påstår att ni stänger dörren för C?
- Nej, det där är ju helt fel, vi pratar gärna med alla men C har bestämt att ska man prata med dem får man inte prata med SD. Det blir löjligt.
 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice