Kristen mamma har format VM-stjärna

Den engelske fotbollsspelaren Marcus Rashford tackar Gud efter sitt första mål mot Wales i VM i Qatar. Foto: Frank Augstein

Den engelske VM-stjärnan Marcus Rashford gör avtryck även utanför planen. Hans kristna uppväxt har lagt grunden till ett stort engagemang för utsatta barn.

I matchen mot Wales var Marcus Rashford planens dominant, som ständigt oroade det walesiska försvaret. Den engelska forwarden gjorde också två mål. Till vardags spelar 23-åringen i Manchester United där han enligt uppgifter tjänar motsvarande 2,5 miljoner kronor i veckan.

Men som barn levde han i en helt annan verklighet. Hans ensamstående mamma jobbade hårt, hon hade tre anställningar, men hade ändå svårt att få pengarna att räcka till. Ibland hade hon inte ens mat att ställa på bordet.

 Det fanns bara tillräckligt till mig och mina systrar, hon åt inte den kvällen. Men det var inte så lätt att veta, för hon arbetade alltid, och hon kunde säga att hon ätit tidigare, berättade han i en intervju med the Guardian.

Hans mamma är kristen, och det har kommit att prägla honom också.

 Jag är definitivt religiös. Min mamma är väldigt religiös.

Hennes värderingar har präglat honom djupt.

 Mina värderingar kommer från min uppväxt. De regler och den respekt vi hade för varandra under uppväxten, det var hon som skapade det. Att se någon gå igenom svårigheter varje dag, men sedan nästa morgon vakna och ge sitt yttersta igen, det finns inget som är större än det.

Fått orden för sin insats

Han berättar att han inte alltid går i kyrkan, men att den tro på Gud man har visar sig i hur man är som människa.

 Det är definitivt så för mig och min familj. Om du kunde se hur vi levde för 15-20 år sedan och jämför med hur vi har det idag, så är det omöjligt att inte tro på Gud och allt Han gör för oss, säger han.

Marcus Rashford har blivit uppmärksammad för sitt arbete att hjälpa barn som inte får tillräckligt med mat i England. Han har påverkat regeringens beslut om att ge barn gratis skolmat även under pandemin. I oktober 2020 fick han en orden för den insatsen.

Han är nu engagerad för att göra barn till bättre läsare. Själv kunde han inte läsa ordentligt förrän han var 17 år, men har nu publicerat sin första bok.

Taggar:

Kristendom

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.