Kristen liberal profil: Nu spricker partiet

Staffan Werme (ovan i cirkel) går längst men även Anita Brodén (under i cirkel) menar att L nu står inför ett ödesråd. Foto: Sändaren/Liberalerna/TT

Inför helgens partiråd djupnar konflikterna i Liberalerna.
Sändaren har varit i kontakt med kristna liberaler som menar att läget är allvarligt.
– Frågan är inte om utan hur partiet kommer att spricka, säger Staffan Werme, redaktör för Frisinnad tidskrift.

Liberalerna får historiskt låga siffror i opinionsundersökningarna. Partiledaren Nyamko Sabuni vill nu att partiet ska driva en tydlig linje inför det kommande riksdagsvalet, att Liberalerna då ska stödja en borgerlig regering även om den lutar sig mot Sverigedemokraterna. Starka grupperingar inom partiet motsätter sig dock alla rörelser i den riktningen och frågan kommer att avgöras på ett partiråd nu på söndag.
Flera liberaler som är engagerade i nätverket Kristna Liberaler har skrivit en debattartikel i Sändaren där de vädjar till partistyrelsen att avstå från att öppna upp för Sverigedemokraterna. Före detta riksdagsledamot Anita Brodén är en av dem.
– Risken är annars uppenbar att det blir en splittring.


Hon menar att partiet i stället måste samla sig kring de egna liberala värderingarna.
– Det är viktigt att hålla en rågång mot ytterlighetspartier, men framför allt att lyfta vår egen grund, säger hon.
Anita Brodén tycker inte att partiet behöver ge besked inför valet om vilka regeringsalternativ man kan tänka sig att stödja.
— Vi önskar ju en liberal statsminister, vi önskar en liberal regering. Varför ska vi avkrävas besked? Det är ju ytterst valresultatet som avgör, säger hon.


Staffan Werme, tidigare riksdagsledamot, har en mer krass syn på Liberalernas framtid. Han är säker på att partiet spricker på frågan om hur man ska hantera Sverigedemokraterna. 
– Och detta sker i en helt meningslös fråga. För man har ju ingen aning om vad som kommer att ske under nästa val. Så att ett parti knäcks av den är helt obegripligt, säger han.
Staffan Werme menar att det finns en oförsonlighet inom Liberalerna som gör det svårt för olika falanger att acceptera varandra. De som förlorar denna strid kommer därför lämna partiet eller bli passiva.
– Så länge partiet hade ett frisinne och en bas i frikyrkan så fanns det med människor som var vana vid att vara i minoritet men ändå vara med i en rörelse. Nu tycker alla i stället att just de själva har sanningen med stort S och har inte förmågan att leva i opposition inom partiet, säger han.
En kristen liberal med en större tro på framtiden är Jakob Olofsgård, pastor i Equmeniakyrkan och ersättare i riksdagen. Han twittrade i början av mars ett nej till att söka samsyn med Sverigedemokraterna. 


– Det var min första spontana reaktion. Vad är samsyn? Jag behövde mer kött på benen och har haft personliga samtal med vår partiledning, säger han.
Liberalerna i Jönköping län kommer nu på lördag att samtala om vilken linje man ska rösta för under partirådet. Jakob Olofsgård betonar att han vill avvakta de gemensamma besluten i länet. 
Är Liberalerna i ett svårt läge?
– Jag tycker inte det. Vi är ett riktigt liberalt parti där det är högt i tak. Det finns en tradition av att sluta upp kring en linje när vi väl har beslutat om den. Jag kommer mig att ställa bakom länets beslut, säger han.
 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.