Konferensmaten mättar nu hemlösa

Arkivfoto från reportage tidigare i vinter. Foto: Mikael M Johansson

Vinterkonferensen  för Equmeniakyrkans anställda blev inställd. Men hotellrum och mat för 400 personer under tre dagar var redan betalt. Nu skänks maten till lokala stockholmsförsamlingars lunchservering för hemlösa.

Den eskalerande pandemin ställer till det för många aktörer. Så också för Equmeniakyrkan som såg fram mot att kunna samla alla medarbetare till Vinterkonferens, som återkommer vartannat år och  i år skulle hållas i Stockholm.
- När vi insåg att det inte skulle gå att genomföra konferensen, eller fick möjlighet att skjuta fram den, så hade vi redan betalt för bokade hotellrum och mat.  Vi kunde avboka 25 procent av rummen men behövde betala för resterande beställningar, berättar Klas Johansson, kyrkosekreterare i Equmeniakyrkan.

Att beslutet behövde fattas under jul- och nyårshelgerna försvårade besluten om hur man skulle hantera situationen. Men att skänka maten till luncher för hemlösa och utsatta känns ändå som en positiv lösning mitt i det dystra läget, säger han.

Flera stockholmsförsamlingar driver tillsammans med Ny gemenskap projektet Lunch i gemenskap, som innebär att man erbjuder gratis lunch varje lördag till den som behöver.  Det är här som luncherna avsedda för Vinterkonferensen kommer att hamna.
- Det handlar inte om färdiga luncher utan om råvarorna. Maten som var ämnad för Vinterkonferensens deltagare kommer nu att stilla hungern hos utsatta personer, vilket känns jättebra, säger Klas Johansson.

Däremot kommer de inte att kunna bo i hotellrummen som förbeställts. Det är en kostnad som Equmeniakyrkan får stå för.
- Vi pratade mycket om hur vi eventuellt skulle kunna utnyttja rummen på annat sätt, men i den akuta situationen så skulle det behövas en administration som inte fanns på plats under helgdagarna. Däremot erbjöd vi Equmeniakyrkans anställda att utnyttja tillfället att byta miljö under några dagar. Ett 50-tal har tackat ja till detta.

Om det blir en konferens för Equmeniakyrkans medarbetare längre fram i år är ännu inte bestämt. Klas Johansson beklagar att pandemin satte käppar i hjulet för medarbetarna att träffas.
- Det är så många som verkligen skulle behövt den här mötesplatsen just nu. Tyvärr blev det inte så. Nu får vi blicka framåt och tro att förutsättningarna snart förändras, säger han.

 

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice