Terrorgrupp bakom juldagsbomb i Kongo-Kinshasa

Bombattentatet utanför restaurangen Inbox i Beni är en av flera terrorattacker nyligen i Kongo. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/TT

Våldet sprider sig i östra Kongo-Kinshasa.
Terrorgruppen ADF har nyligen genomfört flera blodiga attacker i området.
Nu ska Uganda och Kongo samarbeta för att besegra den islamistiska terrorgruppen. 

Under juldagen firade människor på restaurangen In Box i den kongolesiska staden Beni, inte långt från gränsen till Uganda. En man ville ta sig in på baren, men avvisades av säkerhetsvakterna. Då detonerade han sin bomb i entrén.
- Vi sprang till utgången där vi såg människor ligga ner. Gröna plaststolar låg överallt och jag såg armar och huvuden kringspridda. Det var fruktansvärt, säger restauranggästen Rachel Magali till AFP.

Enligt officiella uppgifter dog sex personer, inklusive självmordsbombaren, och 14 skadades. Ingen grupp har tagit på sig dådet, men misstankarna riktas mot den islamistiska gerillan ADF som den senaste tiden varit mycket aktiv i detta område. För några veckor sedan attackerade ADF byar i Kivuprovinsen och dödade då 16 personer. Gruppen har också knutits till självmordsdåd i Uganda.

ADF är bara en av många väpnade grupper i det laglösa östra Kongo som genom åren terroriserat lokalbefolkningen, men just nu är man den mest fruktade. ADF har en islamistisk ideologi och bekänner sig sedan 2019 som en del av den Islamiska staten. Forskare tvistar dock om hur nära ADF egentligen står IS, troligen agerar ADF helt fritt. Våldet har dock likheter, även ADF kan halshugga sina offer. Enligt den katolska kyrkan i Kongo har ADF dödat omkring 6000 personer sedan 2014.

Peter Paulsson, som är generalsekreterare för Open doors i Sverige, pekar på att ADF bara är en av många islamistiska terrorgrupper i Afrika.
- Det som sker i Afrika är en spridning och en ökning av attacker i en rad olika länder. Det är grupper som vill åt inflytande. De sätter skräck i befolkningen på olika sätt, säger han till Sändaren.

Joakim Wohlfeil, sakkunnig på väpnade konflikter på Diakonia, menar att det är en blandad agenda som driver ADF, där både religiös nit och ekonomiska intressen spelar in. Resultatet av deras och andra gruppers våld blir dock att befolkningen i östra Kongo hålls som en slags gisslan.
- Någonstans behövs en grundläggande trygghet för att ett samhälle ska fungera, för att man ska kunna odla, skörda och sälja produkter. Men det går inte om man lever under ständiga hot, säger han till Sändaren.

Uganda och Kongo-Kinshasa har nu inlett en gemensam kampanj för att försöka besegra ADF, och omkring 1700 ugandiska soldater har gått in i östra Kongo där ADF har sin bas. Kongos president Felix Tshisekedi har försäkrat befolkningen att dessa trupper kommer att finnas på plats en begränsad tid. Ugandas armé har tidigare stridit i östra Kongo och då fått ett mycket dåligt rykte, bland annat har soldater anklagats för sexuella övergrepp.

Joakim Wohlfeil tror det är svårt att besegra en grupp som ADF.
- De här grupperna som opererar i gränsområdena har blivit specialister på att dra nytta av de olika staternas och ledarnas intressen. Men man kan inte lösa problemet utan ett samarbete mellan Kongo och Uganda, säger han.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.