Jordan B Peterson uppmanar unga män att gå i kyrkan

Jordan B Peterson är kontroversiell men populär hos många unga män. Foto: Lars Pehrson

Den omstridde psykologen Jordan B Peterson vill att kyrkan räddar själar istället för miljön.

När den kanadensiske psykologen Jordan B Peterson besökte Sverige i början av sommaren var det för att tala i Scandinavium i Göteborg och på Hovet i Stockholm inför tusentals unga män. Genom sina youtubeklipp och böcker med livsråd har han fått ett genomslag hos unga som de flesta pastorer bara kan drömma om.

Det som verkar väcka gensvar är hans uppmaning att ta ansvar för sitt liv, att bädda sängen och sköta sig, och att söka mening. Det är den mer okontroversiella delen av hans budskap, han är också en skarp kritiker av identitetspolitik och det som han ser som politisk korrekthet.

Använder bilder ur Bibeln

Han har länge använt sig av material från antika myter och från Bibeln, även om han inte varit bekännande kristen. Den senaste tiden har han dock uttalat sig alltmer positivt om kristen tro, och nyligen lades det ut ett klipp på hans youtubekanal kallat ”Ett budskap till kristna kyrkor” där han uppmanar människor att gå i kyrkan.

I klippet säger Jordan B Peterson att unga, och speciellt unga män i västvärlden, plågas av skuldkänslor. De får under uppväxten höra att deras impulser är fel, att de leker för högljutt och är för stökiga. De får också lära sig att den mänskliga kulturen består av ett förtryckande patriarkat, att mänsklig aktivitet leder till jordens undergång och att det är främst manlig ambition och tävlan som ger till miljöförstörelse.

Unga män har en kvinna att finna

Därför bör kyrkan bjuda in unga män och enligt Jordan B Peterson intyga att: ”de har en kvinna att finna, en trädgård att vandra i, en familj att föda, en ark att bygga, ett land att erövra, en stege att bygga till himlen och de har att möta livet, som ytterst är en fruktansvärd katastrof, i ståndaktig sanning, hängiven kärlek och utan rädsla.”

Han uppmanade kyrkorna att sätta upp affischer om att unga män är välkomna hos dem, och kyrkorna bör ge råd kring hur man ska klä sig i kyrkan och när gudstjänsten börjar, och framförallt utmana och ge unga män uppgifter och uppdrag.

- Ni är kyrkor, för Guds skull. Sluta slåss för social rättvisa. Sluta rädda planeten. Rädda själar. Det är det som ni ska göra, sa han.

Jordan B Peterson missar förlåtelsen

Jordan B Petersons inlägg har redan mått miljoner men har också fick kritik, enligt Christian Post. Tyler Huckabee, som är redaktör för ett kristet magasin, menade att Petersons råd för att överkomma problem i dagens värld handlar om att män ska skärpa sig.

- Den sortens ”arbeta hårdare”-hejarop kanske hjälper några män, men det är inte därför kyrkan finns till och det är verkligen inte evangeliet, sa han.

Tyler Huckabee menade att Jesu budskap sträcker sig långt utöver att vi människor ska anstränga oss mer för att bli goda. Det handlar om att bli förlåten.

Fakta: Fakta Jordan B Peterson

Jordan B Peterson är utbildad psykolog, som bland annat skrivit självhjälpsboken 12 livsregler. Hans youtubekanal har fyra miljoner prenumeranter. Förr var han lärare vid universitetet i Toronto, men idag håller han föredrag över hela världen, och drar ofta stor publik.

Taggar:

Barn och Unga

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.