Irrelevant undersökning om ungas tro

Ett inlägg från Sändaren dyker upp i mitt flöde på Facebook. En länk till en artikel med rubriken ”Hälften av kyrkans unga lämnar tron”. Jag läser artikeln, som är baserad på en rapport från organisationen Bibeln Idag, och ger mig sen in i kommentarsfältet.

Flera kommentatorer, så även jag, ifrågasätter hur de som gjort undersökningen kan veta att människor lämnar tron bara för att de inte längre deltar i församlingens verksamhet.
Olof Brandt, generalsekreterare för Bibeln Idag, svarar att jodå, det handlar om att de lämnar tron.
Då slår det mig – de flesta som är inne och kommenterar här nu har inte ens läst rapporten. Och inte jag heller.
Så jag skummar igenom rapporten och läser väl valda delar långsamt.
Studsar ganska direkt till av formuleringen ”I Guds ögon är det inte ok att hälften av barnen lämnar tron och Jesus famn.”


Det är ju en fin tanke och god teologi att församlingen kan vara Jesus händer, armar och famn, men vad är det för märklig tanke att man skulle lämna Jesus famn bara för att man inte längre deltar i en församlings verksamhet?
Den del som handlar om hur undersökningen genomförts fångar snart mitt intresse extra mycket. Så här står det:
”Projektet har inte i någon större utsträckning valt att intervjua personer som lämnat tron. De valdes bort eftersom det visa de sig svårt att hitta en process som kom förbi ”de konstruerade berättelser” som många gånger kommer som spontana svar på varför man lämnat.”
Häpnadsväckande. Läser sen att man intervjuat ett fyrtiotal ungdomsledare som fått bedöma om de som inte längre deltar i församlingens verksamhet är ”ungdomar som finns kvar i tron” eller ”behåller sin kristna identitet upp i vuxen ålder”.
Sanslöst. Hur kan en ungdomsledare veta det?


Man medger också att en del av de intervjuade fått ägna sig åt ”kvalificerade gissningar” eftersom de varit nyrekryterade eller inte ”hade koll på avflyttade”.
Känner i det läget att jag bara vill skrika i tråden. DEN RAPPORT VI DISKUTERAR MEN INTE ENS LÄST SAKNAR HELT RELEVANS SOM SAMTALSUNDERLAG OCH DET ÄR HELT NATURLIGT ATT UNGDOMAR LÄMNAR DET SAMMANHANG DÄR DERAS FÖRÄLDRAR FINNS. 
Men det gör jag inte.


I stället läser jag alla kommentarstips i flera trådar om hur vi ska kunna ”behålla” och ”hålla kvar” ungdomar i våra församlingar.
Så tänker jag att vi ska inte försöka hålla kvar någon. Men vi ska prata om människosyn, gudsbild och vilka företeelser som skrämmer bort människor. Och sen kommer Markus Krunegårds textrad från kvällens Så mycket bättre tillbaka till mig:
”Mänsklig värme, snälla kom närmre, 37 grader Celsius är allting som behövs.”

Stefan Jämtbäck
 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.