Immanuelskyrkan nästa för Carin Dernulf?

Carin Dernulf kan bli nästa föreståndare i Immanuelskyrkan. Foto: Marcus Gustafsson/Stefan Bladh

Carin Dernulf aviserade tidigare i höst att hon slutar som generalsekreterare i Equmenia.

Nu föreslås hon av Immanuelskyrkan i Stockholms styrelse att bli deras nya församlingsföreståndare.

- Jag känner en ödmjuk tacksamhet och glädje över att ha blivit föreslagen, säger hon till Sändaren.

Frågan kom för bara några veckor sedan, ganska nära i tid med att hon hade bestämt sig för att lämna sin post som generalsekreterare på Equmenia senast sommaren 2023.

I måndags bestämde hon sig för att svara ja på frågan om att prövas av församlingen som dess nya föreståndare.

- Just nu känns det väldigt rätt och jag ser fram emot en pastoral tjänst med de pastorala uppgifterna och arbetet med bland annat gudstjänst, säger hon men förtydligar samtidigt att inget är klart innan församlingen sagt sitt ja.

- Det är viktigt att påpeka att det är ett förslag från styrelsen, men det viktigaste är att möta församlingen och samtala med dem, berättar hon.

Provpredikar i Immanuelskyrkan

Det mötet kommer ske den fjärde december, direkt efter att hon också provpredikat.

- Så jag hoppas få möta så många församlingsmedlemmar som möjligt då, det ser jag verkligen fram emot.

En anledning som styrelseordförande Greger Hjelm framhåller som anledning till att man landat i just Carin som sitt förslag är förutom hennes år i Equmenia, också erfarenheten av att leda en församling med flera språkgrupper.

- Innan dess var hon bland annat pastor och föreståndare i Centrumkyrkan i Sundbyberg under sju år, en församling med ca 700 medlemmar och som precis som Immanuelskyrkan består av flera olika språkgrupper, skriver han på Immanuelskyrkans hemsida.

Equmeniatiden gav erfarenhet

Carin håller med om att det är en bakgrund som kan ge fördelar i ett eventuellt framtida arbete i Immanuelskyrkan. Liksom det nätverk hon under Equmeniatiden skapat med andra kyrkor, liksom organisationer och civilsamhället i stort.

Att hon brinner för barn och unga kanske inte är en större skräll men i botten finns också en djup passion för lagbygge och att se Immanuelskyrkan fortsätta sitt utåtriktade arbete med att vara en kyrka som ger avtryck i sin stad. 

Vad har du för relation till Immanuelskyrkan sedan tidigare?

- Det lustiga är att jag vid några tillfällen under åren fått till mig från olika håll att Immanuelskyrkan kanske skulle vara något för mig, men jag ska vara ärlig att säga att bortsett från att jag känner en del människor där och predikat ett antal gånger på Immanuel 153 har jag inte någon djupare insikt i verksamheten.

Under senaste året har det skrivits en del om meningsmotsättningar mellan grupper i kyrkan, hur insatt är du i det inför att eventuellt gå in som föreståndare?

- Jag är självklart medveten om att det funnits, men samtidigt kommer jag in med ett ganska blankt blad och från mitt perspektiv känns det ändå hoppfullt. 

Då tar Immanuelskyrkan beslut

Vid ett extra församlingsmöte söndag den 18 december kommer församlingen ta slutgiltigt beslut i frågan att kalla henne som församlingsföreståndare. Därefter beräknas hon kunna tillträda sin tjänst någon gång kring mars-april  2023.

Tidigare har Dernulf också sagt att hon sätter stor vikt vid att kunna göra en bra överlämning till sin efterträdare i Equmenia innan hon lämnar.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.