Här är Svenska Kyrkans nya ärkebiskop

Martin Modéus, den nye ärkebiskopen i Svenska Kyrkan. Foto: TT

Med tydlig majoritet röstades Linköpingsbiskopen Martin Modéus fram till ny ärkebiskop i Svenska Kyrkan. 

- Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, säger han enligt Kyrkans Tidning.

Svenska Kyrkans ersättare på ärkebiskopsätet efter Antje Jackélen är klar. Med 59 procent av rösterna har Martin Modéus röstats fram till näste ledare för kyrkan. 

Men Johan Dalman, som var den andre kandidaten kvar, fick hela 41 procent av rösterna så det blev med andra ord ett väldigt tajt avgörande.

Martin Modéus både glad och sorgsen

- Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, med Guds hjälp och tillsammans med goda kollegor och medarbetare. Nu kommer en tid för förberedelse, eftertanke och bön inför tillträdet. säger Martin Modéus i ett pressmeddelande.

Enligt Kyrkans Tidning kommer Han tas emot som ny ärkebiskop den 4 december. Den kommer hållas i Uppsala domkyrka som brukligt är.

På en presskonferens från hans nuvarande säte Linköping sade han sedan så här;

– Jag känner mig tacksam och hedrad över förtroendet. Och ärligt sagt rätt omtumlad. Jag har varit biskop i Linköping i elva år, ett oerhört meningsfullt arbete. Nu ser jag fram emot att få tjäna kyrkan i en ny roll, sade Martin Modéus och tilllade att han inte vill "sticka under stol med att det är en sorg att lämna Linköping". 

Ärkebiskopens tre budord

På Kyrkans Tidnings fråga om vad det första Martin Modéus ska göra som ärkebiskop är, nämnde han de områden han varit inne på under tiden som ärkebiskopsvalet pågått: den lokala närvaron, idealitet, generationsöverskridande och mångfald av olika slag, till exempel att olika typer av församlingar "ska få blomma". 

Diakoni, mission och undervisning kommer vara honnörsorden för Modéus förklarade han vidare medan gratulationerna strömmade in. 

Svenska Kyrkan blir mer en frikyrka

Många spekulerade också vilken typ av ärkebiskop vi nu kommer få, och bland dem märks Joel Halldorf som i en kulturartikel i Expressen resonerade kring en resonerande biskop, som är " mer radio än twitter, och som drömmer om att göra Svenska kyrkan mer frikyrklig."

Den avgående ärkebiskopen Antje Jackelén twittrade så här:

Stort och varmt grattis, ärkebiskop electus till ett stort uppdrag som nu väntar på dig. Guds frid och välsignelse!

Här är ärkebiskopar vi minns

Nathan Söderblom

Nathan Söderblom, 1914-1931

En av de mer välkända ärkebiskoparna i Svenska Kyrkan genom tiderna är Nathan Söderblom som hade ett internationellt genomslag med sitt freds- och ungdomsarbete. Han tog dessutom initiativ till allt från kyrkohandböcker och psalmprojekt till grundande av Uppsala domkyrkokör. Satt fram till sin död i en hjärtattack 1931. Annars kanske han suttit än?

 

KG Hammar

KG Hammar, 1997-2006

Är både älskad och kritiserad för sin tid på posten, som präglades av ett starkt samhällsengagemang med amnesti, flyktingfrågor och HBT-frågor högt på agendan. Kritiserades dock av vissa i kyrkan för att vara för liberal i sin teologi och tona ner den mirakulösa delen i kristenheten. Är i dag en flitigt anlitad föreläsare och teolog.

 

Antje Jackélen

Antje Jackélen, 2014-2022

Blev historisk som första kvinna på posten, dessutom född i Tyskland. En av de saker hon drev igenom var Svenska Kyrkans offentliga ursäkt till samerna kring vad Svenska Kyrkan gjort mot dem under århundradena. 

Fakta:

Fakta: Martin Modéus

Biskop i Linköpings stift (sedan 2011)

Tidigare tjänster: Prästvigd 1986 i Växjö.
1986-1988: Stiftsadjunkt, komminister i Byarums pastorat, Växjö stift
1988-1995: Distriktsledare, komminister i Tullinge-Tumba pastorat, Stockholms stift
1996: Författare, skrev boken Tradition och liv på uppdrag av Svenska kyrkan
1997-1999: Doktorand, Lunds universitet (disputerad 2005)
2000-2003: Komminister i Tullinge-Tumba pastorat (Ängskyrkan)
2003-2011: Stiftsadjunkt, enhetsledare i Stockholms stift, med ansvar för gudstjänstutveckling

Övrigt: Ledamot i Svenska kyrkans teologiska kommitté (2011-21). Ledamot i kyrkohandbokskommittén (2006-10). I ledningsgruppen för nationella projektet ”Glad, enkel, folklig mässmusik”. Ledamot i Riksförbundet Kyrkans Ungdoms förbundsstyrelse. Innan han blev vald till biskop i Linköping kom han fyra i biskopsvalet i Stockholms stift 2009.

Ålder: 60 år, född i Jönköping.

Examen: Teologie doktor i Gamla Testamentets exegetik (Lund). Doktorsavhandling: ”Sacrifice and Symbol: Biblical Shelamim in a Ritual Perspective”.

Valspråk: Levande tillsammans med Kristus

Resultat i nomineringsvalet: 1:a med 29,25 procent.

Källor: Svenskakyrkan.se, Wikipedia

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.