Halldorf bakom ny existentiell förening

EHS-teologen Joel Halldorf och radiostjärnan Eric Schüldt är två av personerna bakom den nya föreningen Valv, som vill få ny fart i det existensiella samtalet i Sverige.

–  På ytan präglas vår tid av politisk polarisering och lättsmält underhållning. Men under denna yta finns en längtan efter att möta de stora frågorna. Det vill vi stödja, säger Joel Halldorf i ett pressmeddelande.

I dag lanseras Valv, som beskriver sig som "En förening som vill verka för andlig fördjupning och existentiella samtal i svenskt kultur- och samhällsliv". 

Idén bakom namnet är att knyta an till Tomas Tranströmers dikt ”Romanska bågar”, där valvet är en symbol för det djup hos människan som föreningen vill bejaka och utforska.

Bkand initiativtagarna finns kända namn i den existensiella debatten som Eric Schüldt och  Joel Halldorf, teolog vid EHS och återkommande skribent i tidningar som Expressen och Fokus. 

–      På ytan präglas vår tid av politisk polarisering och lättsmält underhållning. Men under denna yta finns en längtan efter att möta de stora frågorna. Det vill vi stödja. Vi vill hjälpa människor att hitta till de goda samtal som redan pågår, och uppmuntra till sådana samtal i delar av samhället där de sällan förs: i politiken och näringslivet. På sikt hoppas vi själva kunna bidra till fördjupning och stödja kulturskapare som verkar i denna anda, utvecklar han tanken med Valv i ett pressmeddelande.

Från och med idag har föreningen en öppen hemsida (www.foreningenvalv.se) där det ges möjlighet att prenumerera på Joel Halldorfs egna existensiella samtidsspaningar ”Existentiell svindel” . Det planeras också för digitala och fysiska möten i Valvs regi framöver.

–      Vi börjar enkelt och i det lilla, men vi tror att vi är ute i ett angeläget ärende som kan beröra många. Vi hoppas att människor vill följa vårt arbete genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket är gratis, eller stödja oss på andra sätt, säger Halldorf och fortsätter:

–      Det vi gör kan vara till praktisk hjälp för präster, pastorer och andra som bara vill följa med i de andliga samtal som pågår vår tid. Men på lång sikt har vi en ganska storslagen vision: Vi vill normalisera andliga samtal i världens mest sekulariserade land. Det finns så mycket visdom i kyrkans liv och andra traditioner som förtjänar att lyftas fram.   

I pressmeddelandet framgår att Föreningen Valv bildades redan våren 2020 genom ett möte på Bjärka-Säby. Den knyter an till andra initiativ som betonat vikten av existentiell reflexion i vår tid – till exempel Sigtunastiftelsen, Tällberg forum och Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby. Valv har en styrelse som förutom Halldorf består av författaren Anita Goldman, radioprofilen Eric Schüldt, företagsledaren Hans Sollerman, juristen John Kvarnero, skribenten Sussi Yildiz Dag och kaféägaren Lydia Halldorf.  

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Maria Widen
Jag vill absolut prenumerera på Valv Existentiella samtal är så viktiga