Fortsatt NATO-nej från Turkiet "Terrorister demonstrerar i Stockholm"

Erdogan säger nej till Sverige. Foto: TT

Turkiets president Erdogan verkar inte ha rört sig en tum i fråga om att acceptera Sveriges NATO-ansökan.

- Sverige har varit en tillflyktsort för terrorister, säger han till amerikanska PBS.

Under valet kom inte NATO-frågan, särskilt högt upp på agendan. Trots att Sverige ansökt med Finland - och trots att de sedan dess blockats i sina försök att gå med av Turkiet. 

I en intervju med president Erdogan ställer amerikanska nyhetsankaret Jody Woodruff på PBS News hour frågan om den turkiska administrationen ändrat uppfattning i frågan.

Sverige pekas ut som terroristnäste

Sverige har bett om bevis på att de kurdiska personer du pekat ut verkligen är terrorister. Om de inte utlämnas till Turkiet, kommer då er blockad av NATO-medlemskapet bli permanent?

- Speciellt Sverige har varit en tillflyktsort för terrorister, de har infilitrerat sig hela vägen upp i parlamentet. Och i Stockholm ser vi terrorister demonstrera hela tiden. Flaggorna och affischerna de viftar med bär bilder av terroristledare. De skriker slagord och attackerar oskyldiga turkättlingar i Stockholm, säger han och fortsätter:

- Vi har gett all relevant bevis kring den här utvecklingen till våra svenska kollegor. 

Ser blidare på Finland

Vad gäller Finland är Erdogans syn en annan. 

Finland är inte som Sverige. De är lugnare och har mer kontroll över utvecklingen. Men sverige är inte så. De använder alltid olika anledningar som orsak. De pratar alltid om konstitutionen och om att yttrandefriheten är konstitutionens grundpelar. Som svar på det säger jag att terrorism inte har något att göra med yttrandefrihet. Och turkiska parlamentet är den slutliga beslutsfattaren här.

Långt kvar till lösning

Ingen lösning i sikte vad det verkar alltså, och ska man tro Erdogan är det genom honom de svenska förhandlarna måste gå under lång tid framöver.

När Woodroff frågar honom om stundande turkiska val är han stensäker på seger. 

- Det finns inget motstånd, säger han.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
För att gardera sig på ett angrepp från autokraten Putin söker Sverige NATO-medlemskap och måste ny krypa för en annan autokrat, Erdogan, för att få det. Vilken ironi!

 

Till minne

Söndagsservice