Fortsatt konflikt i Moravakyrkan i Nicaragua – men våldet har upphört

Bild från den ursprungliga Monrovakyrkans kyrkokonferens hösten 2019 en tid efter att utbrytargruppen med våld ­tagit över flera av kyrkans lokaler och fått med sig flera församlingar. Foto: Gerard Willemsen

Moravakyrkan i Nicaragua är fortfarande djupt splittrad. Equmeniakyrkans Ulrika Morazán ser dock hoppfulla tecken. Påhoppen fortsätter från utbrytargruppen, men våldsamheterna har upphört.

Som Sändaren flera gånger rapporterat befinner sig Equmeniakyrkans samarbetskyrka i Nicaragua sedan flera år i en extrem situation. 2019 splittrades i praktiken Moravakyrkan i två delar, då en grupp bröt sig ur med hänvisning till att den valda styrelsen inte följt kyrkans stadgar. Konflikten blev så djup och bitter att utbrytargruppen med våld tog över flera av kyrkans lokaler. I dag är det utbrytargruppen som kontrollerar flest församlingar i landet.
– Den sidan är fortfarande väldigt aktiv. En period hotade de ofta med om fysiskt våld, men våldet har minskat, säger ­Ulrika Morazán, som är samordnare för Latinamerika i Equmenia­kyrkans internationella enhet.

Kontrollerar radiostation

Utbrytargruppen kontrollerar en radiostation där attackerna mot den gamla kyrkoledningen kan vara både fräna och hotfulla. ­Ulrika Morazán berättar att ­utbrytargruppen i höstas hotade att bränna kyrkor som tillhörde den andra delen av Morava­kyrkan.
– Den söndagen ställde kyrkan in gudstjänsterna, något som egentligen är otänkbart inom Moravakyrkan, men man ville inte riskera människoliv. Sedan attackerades inte kyrkorna, ­säger hon.
Moravakyrkans internationella ledning har inte erkänt utbrytargruppen. Även Equmeniakyrkan fortsätter att stötta den gamla kyrkoledningen och de församlingar som är knutna till den. Enligt Ulrika Morazán präglas denna grupp av en vilja till förlåtelse och försoning. Den svåra tid som gruppen går igenom har inte kvävt viljan att bygga upp kyrkan.
– Under den här svåra perioden har det tänts en evangelisationsiver som är fantastisk, säger hon.

Växt upp i samma församling

Splittringen är dock mycket djup och för den som är utomstående kan den vara svår att förstå. Ofta är det människor som växt upp i samma församling, som kanske studerat till pastor tillsammans, som blivit fiender.
– De som varit nära det som skett tror att det handlar om makt. Nicaragua är det näst fattigaste landet efter Haiti i Latinamerika och den som sitter i en ledningsposition kan få vissa fördelar, som möjligheten att ge jobb till en släkting, säger hon.
– Men jag kan ändå inte förklara det som skett. Att en församlingsmedlem tar macheten för att driva ut en pastor ur hans hus, det är väldigt svårt att förstå.
Något som hon också tror påverkar konflikten är landets långa inbördeskrig, då våldet var närvarande i vanliga människors liv på ett annat sätt än i ett fredligt land. För somliga kan det ha lett till trauman som sänkt trösklarna för att själv ta till våld.

Ser ändå ljusglimtar

– Men den erkända kyrkan har aldrig uppmanat till våld, trots att de levt under så stora hot.Även om situationen fortfarande är svår så ser hon ändå ljusglimtar. Utbrytargruppen har valt en ny kyrkoledare, det är en person som Ulrika Morazán känner och har förtroende för.
– Jag tror inte det är en evig splittring. Nu har utbrytargruppen till skillnad från tidigare fått ett ledarskap som präglas av ödmjukhet. Om han kan leda på det sättet så tror jag det kan gå att mötas. Men det kommer inte att bli någon snabb process, säger Ulrika Morazán.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.