Förslaget till nya kyrkoledare

Lasse Svensson, Karin Wiborn och Joakim Hagerius föreslås styra Equmeniakyrkan framåt. Foto: Sändaren, SKR, Natanael Gindemo

Fyra nya år med Lasse Svensson som kyrkoledare, men nu med Karin Wiborn och Joakim Hagerius vid sin sida. Det är Equmeniakyrkans styrelses förslag till kyrkokonferensen i slutet av maj.

Equmeniakyrkans styrelse har valt ut tre kandidater som kommer att läggas fram som förslag till kyrkoledare när samfundets årskonferensen hålls 21-23 maj.
Kyrkoledare Lasse Svensson har haft sin post sedan Equmeniakyrkan bildades 2012 och föreslås, som Sändaren tidigare skrivit, till en ny mandatperiod.


Även de två andra föreslagna namnen är välkända i Equmeniasammanhang. 


Karin Wiborn, tidigare missionsföreståndare i baptistsamfundet och under de senaste åren generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd, SKR, spelade även hon en avgörande roll när kyrkan bildades. 


Joakim Hagerius har en stark förankring i Equmeniakyrkan och tidigare Missionsförbundet. Även om han under större delen av sitt pastorsskap tjänstgjort i Evangeliska Frikyrkan (Saronkyrkan i Göteborg) - och sedan 2018 arbetat som opinionsredaktör för Dagen, som traditionellt står nära Pingströrelsen.

Redan vid samfundsbildningen var han aktuell för en kyrkoledarpost.
- Det har varit ett gediget arbete med att ta fram styrelsens kandidater utifrån de 29 (av 59) som tackade ja att stå kvar i processen. Men när väl allt föll på plats kändes det väldigt bra och det var en enig styrelse som sedan tog beslutet att gå fram med Svensson/Wiborn/Hagerius, berättar Kerstin Torkelsson Enlund, som lett arbetet i beredningsgruppen.


Hon utvecklar:
- Med det här förslaget får vi tre kandidater som har en oerhört gedigen bakgrund, och alla tre också är tydliga andliga ledare. Vi tror det här är tre personer som kommer fungera ihop i det gemensamma ledarskapet.

I förslaget finns en representant med bakgrund i var och en av Equmeniakyrkans grundarsamfund, fanns det en tanke med det?

- Det har inte varit något avgörande. Vi ser ju Equmeniakyrkan som en ny kyrka. Sen har vi har haft en kravprofil och dessutom fått många bra råd och reflektioner från församlingar. Vi tror på förslaget som ett bra ledarskap för Equmeniakyran, menar Torkelsson Enlund.


En av frågorna som dykt upp under processen är frågan om kandidaten verkligen behöver vara ordinerad pastor i Equmeniakyrkan. Teologen och ledarskribenten Joel Halldorf är ett av de namn som funnits med i processen utan att egentligen uppfyllt de kraven. Eftersom alla tre kandidater har en sådan bakgrund, kommer nu frågan inte att ställas på sin spets såvida ingen väljer att lägga fram ett eget förslag till kyrkoledare under kyrkokonferensen vill säga.
- Styrelsen har som uppdrag att föreslå kandidater, men det kan såklart föreslås andra kandidater  men kommer det andra förslag, får kyrkokonferensen ta ställning och hantera den frågan.


Trions egna ord efter beslutet:
Lasse Svensson:
– De åtta år jag fått tjäna i rollen hittills har varit spännande och viktiga. Nu är vi redo att ta nya steg framåt på den inslagna vägen. Tillsammans som kyrka. Det skulle vara väldigt spännande och utmanande att få vara med och leda i en ny konstellation med erfarna och kompetenta ledare.


Karin Wiborn:
– Jag är glad för förtroendet och förväntansfull inför uppdraget, säger Karin. Om Equmeniakyrkans församlingar ger oss förtroende som kyrkoledning är jag beredd att bidra med det jag har och är. Jag är förtjust över att få ingå i ett gemensamt ledarskap och kommer bära med mig mitt ekumeniska hjärta. Jag ser fram emot att stå i tjänst för Equmeniakyrkan och dess församlingar.


Joakim Hagerius:
– Det är med tacksamhet och ödmjukhet som jag har tagit emot kyrkostyrelsens besked och förtroende, säger Joakim. Inför uppdraget som biträdande kyrkoledare känner jag stor glädje och inspiration. Min förhoppning är att den erfarenhet som jag har samlat på mig kan få vara med och bidra till kyrkans liv och utveckling.

Taggar:

Equmeniakyrkan

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.