Församlingsliv

Hönökonferensen igång!

Arne Johanssons pappa var ordförande i Hönö missionsförsamling när konferensen startade 1945 – och själv har han talat här flera gånger.

När han blev intervjuad under inledande gudstjänsten stal han showen – och efterlyste evangelisternas återkomst i svensk kristenhet.

Som 84-årig hönögrabb har Arne Johansson varit med ända från att Hönökonferensen startade i juli 1945, då hans pappa satt som ordförande vid tiden för beslutet att starta konferensen.

Innan första gudstjänsten av årets upplaga, den 75:e, klev han upp på scenen för att intervjuas av Anders Marklund.

– Tänk på vilken tid det var, mitt under brinnande krig 1944. Europa stod i lågor och här ute på öarna var det stor sorg med flera fiskebåtar som gått under på minfältet. Åtta båtar och 48 man gick under, och de visste inte heller hur det skulle se ut om ett år eller om Sverige skulle dras in i kriget. Men man bestämde att i juli 1945 skulle man starta konferensen och så blev det, berättade Arne.

Egentligen var dock tanken att den skulle varit igång redan för länge sedan.

– Det fanns planer på att starta upp redan på 20-talet. Men i 22 år såg församlingen detta som sin kallelse och bad för att det skulle bli av. Och det är ju så att Gud inte ångrar sin kallelse eller nådegåva, menade Arne.

Han har själv varit verksam som evangelist, flera gånger under Hönökonferensen, vilket märktes inte bara i förmågan att få en publik att ryckas med, utan även i budskapet han sedan levererade.

– Det verkar som att man inte längre frågar efter evangelisten, och säger att det inte går att ha väckelsemöten. Men då går Gud förbi och kallar den värste av alla för att ha tältmöten, sa han och syftade på Sebastian Staksets tältmötesserie under sommaren, och fortsatte:

– Så det hade ju varit passande om Gud ville besöka Hönökonferensen för att kalla fler till evangelister, innan han skojade med intervjuaren Anders Marklund:

– Nu fick du inte sagt mycket.

En rivstart på årets Hönökonferens minst sagt som fortsätter att locka många besökare. Under de första dagarna var de i runda slängar 2000 platser välfyllt under kvällsgudstjänsterna och söndagens gudstjänst med tårta och kaffe till alla lockade säkert en hel del bara på grund av det.

Britta Bolmenäs, Värnamo Missionskyrka Fredrik Lignell från Ryttargårdskyrkan i Linköping och krogpastorn Marcus Olsson märks bland huvudtalarna under veckan medan Magnus Malm och Åsa Molin varvar bibelstudierna.

Det är vid sidan av ett fullspäckat program med allt från barnmöten till seminarium om sex och samlevnad.

– Vi har från början velat att detta ska vara en konferens för uppbyggelse och tro till alla, sade hönöevangelisten Arne Johansson.

Tanken från 1945 verkar i alla fall än så länge hålla i sig.

Sändaren är på plats under veckans konferens för fler artiklar på sandaren.se och i nästa nummer.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Församlingsliv

Läs vidare