”Vi ställer inte om – vi ställer in”

Adventstider brukar betyda konserttider för landets församlingar och lockar hundratusentals svenskar
till kyrkan. Men i år blir det annorlunda.

Sändaren har samlat röster från tre olika
församlingar om hur pandemin och rådande
restriktioner gör musikfesten omöjlig. Åtminstone som det brukar vara.

Ulrika Hankelman, församlingsmusiker i Betlehemskyrkan i Göteborg kallar regeringens nya restriktioner ”en dödsstöt” för församlingens konsertliv i december. Populära adventskonserten ”Hela kyrkan sjunger”, luciakonsert och Dream Orchestra-konserten, där kören består av ensamkommande barn och barn från utsatta områden i Göteborg, är några exempel på inställda arrangemang i december. - Körsångare som sjungit hela sina liv är vingklippta och ledsna just nu. Men vi planerar för en webbkör, om tekniken är med oss, som avslutning på församlingens första adventsgudstjänst. ”Otto Olssons advent” ska ljuda även i år!, säger Ulrika Hankelman.

Hon vill också hylla alla tekniker.

– Tekniker, som oftast brukar finnas i bakgrunden och i skymundan, är nu våra livlinor och hjältar, säger Ulrika Hankelman.

Pingst Jönköping har i över 30 års tid arrangerat en julkonsertserie under namnet ”Klingande julkort”. De senaste åren har de genomfört totalt fem konserter per säsong som lockat drygt 5 000 besökare varje år. Årets ”Klingande julkort” är helt inställt. Anna-Kaisa Wahlin, pastor och kreativ ledare, berättar:

– Årets ”Klingande julkort” skulle bli det 37:e i raden. Redan under våren förstod vi att pandemin skulle påverka årets konserter men vi har hela tiden haft en längtan att kunna göra någonting ändå. Vi förstod, så småningom, att vi inte kunde göra en så stor produktion som vi brukar och bestämde initialt att låta orkestern och sångare göra en konsert som antingen kunde sändas digitalt eller med publik om det var möjligt. Barnen skulle få göra en egen julshow. Vi har hela tiden kommunicerat att slutproduktionen kunnat påverkas vilket senare blev fallet. När de lokala allmänna råden kom påverkades möjligheten att samlas för övning och då blev slutproduktionen omöjlig att genomföra.

Hur är stämningen bland sångare, orkestrar, instrumentalister och körledare?

– Självklart är det en stor sorg för många att vi inte kan träffas att spela och sjunga som vi brukar men samtidigt finns en stor förståelse att vi inte kan göra som vanligt. Sången och musiken är en stor del av vår församlings verksamhet och i mångas enskildas liv och vi längtar tills vi kan träffas för att musicera igen.

Har ni fått någon respons från publiken?

– Tidig höst såg vi att det fanns en efterfrågan men nu uppfattar vi att det finns en stor förståelse eftersom restriktionerna är som de är.

”Sjung in advent”-konserterna i Katarina kyrka i Stockholm brukar locka över 5 000 besökare, uppdelat på fem konserter. I år är de populära konserterna inställda.

– Konserterna tänkte vi i ett första skede genomföra med en publik på 50 personer, körsångarna uppdelade i ett antal ”lag” och 15 konserter. Med de senaste restriktionerna är detta omöjligt och vi har tvingats att ställa in, säger körledaren Hans Vainikainen och fortsätter:

– ”Sjung in advent” har haft en viktig roll genom åren – de genomfördes även efter branden 1990 och under återuppbyggnadsåren 1990-1995, i den brandsargade ruinen.

– Det starkaste momentet har varit när ljuskronan tänts och höjts. Detta genomförde vi, trots allt, i lördags digitalt och där ett fåtal yngre sångare sjöng.

Hans Vainikainen berättar att det både finns sorg och förståelse bland körsångare och publik på grund av situationen. Pandemin har dock fört med sig omprövande tankar.

– Vi har fått möjlighet att hitta nya infallsvinklar och det har varit positivt.

När musiken inte tas för given är vår känsla att den är viktig. Folk längtar efter att sjunga och lyssna till levande musik. Vid de tillfällen där vi kunnat framföra musik har det känts väldigt berörande. Musiken och orden ljuder annorlunda i en ny kontext. Vi tror att andra sidan corona kommer bli en ny era för den levande musiken, säger Hans Vainikainen.

Vi planerar för en webbkör, om tekniken är med oss, som avslutning på församlingens första adventsgudstjänst. Ulrika Hankelman, församlingsmusiker i Betlehemskyrkan i Göteborg

Vi har fått möjlighet att hitta nya infallsvinklar och det har varit positivt. körledaren Hans Vainikainen.

Fakta:

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.