Nej, du behöver inte sitta framför datorn dygnet runt i tio dagar...

Victoria Gejrot, samordnare för kyrkoledning- och förtroendemannaorganisation i Equmeniakyrkan, tror att årets digitala kyrkokonferens kommer att gå smidigt. Med en dator eller mobiltelefon kommer

När kyrkokonferensen flyttar in i datorn blir mycket annorlunda.

Men Victoria Gejrot, som arbetar med konferensen, menar att alla kan lära sig det nya formatet.

Här är en guidning genom den kommande unika kyrkokonferensen.

Tio dagar framför en dator! Behöver man ägna så mycket tid åt den? Det är den vanligaste frågan som Victoria Gejrot får kring Equmeniakyrkans digitala kyrkokonferens, som hålls den 18 till den 27 september.

Men nej, ingen kommer att behöva sitta klistrad framför en skärm dagar i sträck.

— Det som är viktigt att förstå är att man inte behöver följa konferensen 24 timmar om dygnet. För de flesta kommer det att räcka att gå in en gång varje dag, säger hon, som arbetar med konferensens arrangemang.

Konferensen kommer att hållas på en digital plattform som heter VoteIt. Det är ett mötesverktyg som använts av organisationer och politiska partier under många år.

— Det finns en hög grad av säkerhetstänk i systemet. Alla omröstningar kommer till exempel att vara slutna, och ingen kan se hur någon har röstat, säger hon.

En hemsida är basen för hela konferensen. Den får både ombud och andra intresserade, som anmäler sig, tillgång till. Där kommer hela innehållet i konferensen att presenteras, och det finns möjlighet att till exempel läsa handlingar och se kortare informationsfilmer.

På hemsidan finns också möjlighet att debattera. Men eftersom VoteIt bygger på text och inte på bild så sker alla samtal via skrivna inlägg.

— En del ombud kommer säkert att vara väldigt aktiva, medan en del går in mer sällan. Det får man välja själv, säger hon.

Precis som under en vanlig konferens kommer det att finnas ett presidium som guidar genom mötet och modererar debatten. Det kommer också finnas möjlighet att lägga förslag.

— Det kommer att göras någon form av sammanfattningar varje dag för den som inte har möjlighet att läsa allt, säger hon.

Varje dag sker sedan en eller flera omröstningar. Då har varje ombud ett dygn på sig att rösta.

— Det är en stor fördel att det sker under 24 timmar. Om något skulle strula hinner du att få support under den tiden, säger Gejrot.

Equmeniakyrkan har under flera år jobbat med konsensusmetoder i konferensen. I år kommer metoderna att behöva modifieras, och själva besluten kommer mer att likna de gamla majoritetsbesluten.

— Det vi vill hålla fast vid är ett gott samtalsklimat och en vilja att söka det gemensamma bästa genom att komma fram till att-satser som så många som möjligt kan stödja, säger hon.

Under hela konferensen kommer det att finnas tillgång till hjälp för den som har frågor eller svårigheter med sidan. Victoria Gejrot berättar att erfarenheterna som andra organisationer gjort är att problemen brukar vara få, även den som har begränsad datorvana brukar tycka att det är ett lättförståeligt system.

Konferensen kommer också att innehålla gudstjänster. Dessa kommer att sändas från Immanuelskyrkan i Stockholm, men inslag kommer även att göras från andra platser i landet.

— Gudstjänsterna kommer att sändas på YouTube. Jag ser fram emot att församlingar spridda över hela landet på så vis kan komma tillsammans i gudstjänst under konferensen.

Fakta: Digital kyrkokonferens

För att delta krävs förstås en dator eller en smartphone, men man behöver ingen snabb internetuppkoppling eftersom systemet bygger på text och inte bild. Det är bara den som är ombud som kan rösta, men alla som är intresserade kommer att kunna följa konferensen om man anmäler sig.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.