Församlingsliv

Glokal tog Anton till Japan

”Vill du lära känna en annan kultur, bli utmanad och samtidigt vara med och göra skillnad för andra människor?” Ja varför inte, sa Anton Asp och åkte till Japan genom SVF:s och Equmenias nya kurs Glokal.

20-åriga Anton Asp hade precis gått Pulsåret, Södra Vätterbygdens Folkhögskolas bibellinje med idrottsinriktning, när ansökan behövde skickas in. Det var dags för premiär för distanskursen med internationell praktik med för- och efterkurs förlagd på just den skola han levt på det senaste året. Inspirerad av systrarnas och bästa vännens liknande resor sökte han och fick en höst i den japanska staden Okayama.

– Det var jättekul och jag är väldigt glad att jag åkte iväg, men det var också många utmaningar längs vägen. Japan är ett väldigt annorlunda land.

Han berättar om gitarrlektionerna han gick på i kyrkan.

– Man skulle lära sig väldigt snabbt och hängde man inte med var det kört. Den japanska andan att de ska studera hela tiden var väldigt tydlig. Man ska lära sig snabbt eller inte alls.

Equmeniakyrkan har två systerkyrkor i Japan; Japan Baptist Union (JBU) och Nippon Seiyaku Kirisuto Kyoodan (NSKK), som var Missionskyrkans systerkyrka i Japan. Anton var i en lokal NSKK-församling som han beskriver som traditionell och mer bokstavstroende än han själv. Han hade hand om engelskaundervisning, gudstjänster, bibelstudier och bönemöten.

– I början var det läskigt för jag visste inte var de stod eller hur de skulle reagera på mina åsikter, min tro och sättet jag gjorde saker på. Men det var roligt och jag fick chans att försöka förstå hur de såg på Bibeln och Gud.

Trots olikheter märkte han att medlemmarna och han själv på många sätt var ganska lika.

– Ja jag blev faktiskt förvånad. Men det tog ett tag för mig att inse det.

Förutom praktiken i kyrkan hade han skoluppgifter med sig från SVF. Bland annat skulle han ta reda på mer om församlingen och läsa på om religionerna som finns i Japan. Anton är nöjd med utbildningen och rekommenderar den för andra.

– Ja om man är förberedd i tanken på att det kommer bli tufft och många utmaningar, då tycker jag att det är en väldigt bra kurs. Det var många kulturkrockar, men jag fick verkligen ta del av kulturen och lära känna människor och se saker jag inte hade fått se om jag bara hade kommit som turist i två veckor.

Påverkades din tro av resan?

– Det blev väldigt tydligt att tron betydde så mycket för medlemmarna. De visade det och gick in för det till hundra procent. Det tog jag med mig – det fanns ingen rädsla att visa sin tro. Jag känner att jag fick en väldigt stabil relation med Gud.

Initiativet att starta Glokal kommer från Equmenias riksstämma, styrelse och strategiska arbetsgrupp för internationella frågor. Equmenia driver sedan många år tillbaka lärjungaskolan Apg29 (Apostlagärningarna 29), men Henric Götefelt, internationell koordinator på Equmenia, tror att det behövs ett sätt för ungdomar att komma ut i världen och få möta en annan kyrka och kultur under lite andra omständigheter.

– Glokal är en folkhögskolekurs där det handlar mer om att vara en del av och lära känna en kultur och en kyrka och ett liv. På Glokal åker man ut ensam eller i par, istället för att vara i en stor grupp. Det är mer utlämnande och kanske mer utmanande. Vi ser att det når en annan typ av person.

I år var fyra elever ute, tre i Japan och en i Ecuador, och hösten 2020 hoppas man skicka fler och även till Indien. Södra Vätterbygdens Folkhögskola har lång erfarenhet av fältstudier i Indien och Israel/Palestina och med Glokal har fler kontakter knutits.

– Det var fint att få jobba med SVF och Equmeniakyrkan i det här och kanske framför allt väldigt roligt att få jobba närmre våra systerkyrkor i Ecuador och Japan, för att upprätta nya kontakter och återetablera de vi haft tidigare.

Henric Götefelt är också nöjd med satsningen.

– Ja, det blev bra, det var lärorikt och väldigt spännande. Bara detta att försöka förklara begreppet folkhögskola för en kyrka i ett land där folkhögskolor inte finns.

AnnaSara Gotting

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Församlingsliv

Läs vidare