Equmenia vill se fler satsningar ”på okänd mark”

Equmenia arbetar för att starta scoutverksamhet i fler förorter.

Generalsekreterare Carin Dernulf hoppas på samarbeten med församlingar för att bygga upp uthålliga scout­kårer.

I många av Sveriges utsatta förorter finns fotboll och kanske basket, men sällan scouter. Det vill Equmenia ändra på. Projektet i Lövgärdet är bara början.

— Vi drog igång projektet i Lövgärdet för att vi såg behoven där, men också för att vi ville ge oss ut på okänd mark och satsa, säger Carin Dernulf.

Hon har följt Julia Sjöströms och Malin Olssons arbete och tror att många av deras lärdomar kan vara viktiga inför framtiden.

— De har berört omkring hundra barn med scouting, det finns ett sug hos barnen att vara med, säger Carin Dernulf.

Equmenia har samarbetet med Räddningsmissionen för att kunna genomföra den satsningen. Och för att skapa ledarskapsutbildningen har man fått medel från Gustav V:s 90-årsfond. Carin Dernulf menar att liknande samarbeten kan hjälpa församlingar att komma igång med scouting.

— Det krävs ekonomi, men vi har lärt oss att söka pengar. Det finns medel. Sedan är det viktigt att arbeta med en lokal församling. Vi kan inte bara dimpa ner och så dör det efter två år. Det gäller att hitta ledare som brinner för detta, säger hon.

Hon tror scouting kan betyda mycket, av flera anledningar. En viktig grund i scouting är att den inte kräver att man ska prestera eller tävla.

— Scouterna har ju som slogan: äventyr och kompisar. Det handlar om att lära sig saker, som att göra upp eld.

Hon tror också att scouting kan bidra till integration, om scouter från socioekonomiskt utsatta områden får möta och umgås med dem som har en annan bakgrund.

— Det är självklart en viktig del.

Flera av dessa områden har en stor muslimsk befolkning. Equmenia är en kristen rörelse, men vill erbjuda alla barn en möjlighet att vara scouter.

— Det är väldigt viktigt att gå fram med respekt. Vi kompromissar inte med vår tro, men i den kontakten är det viktigt att föräldrar kan känna sig trygga med att sända barnen till oss, även om de är muslimer. Jag tror att den kristna tron kan komma fram i verksamheten, i praktisk kärlek, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne