Equmenia: Kalla en skrabbeluck vad du vill

Nej, skrabelucker blir inte ett officiellt Equmenianamn på den pannkaksliknande scouträtten. Men det blir mer fokus på apologetik i ungdomsorganisationen.

Under helgens riksstämma fanns rum för många skilda frågor.

Trots att ordförande Ida Tonnvik står fast vid sin förutsägelse att hon skulle sakna den fysiska träffen, är hon nästan förvånad över hur smidigt Equmenias digitala riksstämma gick.

– Över förväntan faktiskt, allt flöt på bra och det funkade väldigt smidigt att ha diskussionerna över zoom och genomföra omröstningarna i Vote-IT.

Kommer det användas även i
coronafria tider?

– Vi har inte fört den diskussionen i styrelsen men är nog inte alls omöjligt.

Men beslut togs det, och med rätt stor bredd i frågeställningarna.

Till exempel är det klart att Equmenias nästa nationella scoutläger ska hållas 2024. Det innebär att lägret hålls med femårs mellanrum - något som mötte en del mothugg i debatten.

– Det fanns några som tyckte det var för ofta, inte minst med tanke på att många har egna regionala storläger och scouternas nationella jamborees. Å andra sidan kommer vissa årskullar helt missa möjligheten att åka på ett nationellt Equmenialäger som deltagare om det blir för sällan, dessutom är våra nationella läger viktiga för att skapa identitet och kraft i rörelsen.

Via en motion dök frågan om mer apologetik upp på schemat - och landade i beslut om fler möjligheter att fördjupa sig i ämnet via Equmenia. Kanalerna blir främst seminarium och Equmenias aktivitetsbank.

Hetast debatt orsakade frågan om den pannkaksliknande scouträtten ”skrabbelucker” skulle heta så officiellt inom Equmenia eller inte. Beslutet landade i ett nej, vilket innebär att man får kalla skrabbelucken vad man vill.

– 57 nej mot 53 ja blev det i diskussionen om Skrabbe...eller ja, ha ha. Men det beslutades att det ska ätas nästa riksstämma.

Vadå?

– Ovan nämda rätt.

Lite fysisk träff blev det till sist när Equmenia ordnade till gudstjänst i Betlehemskyrkan i Göteborg, även om de flesta även deltog i den på distans.

Einar Säker, Alingsås, var ett av ombuden på ”plats”. Han hoppas att det digitala ska finnas kvar som komplement även nästa år.

– Det var väldigt välordnat i år, en eloge till styrelsen för det. Något de bör ha i åtanke till nästa år är att ge möjligheten att vara med på stämman med hjälp av tekniska lösningar. Tror det kommer underlätta för många att delta om man inte har möjlighet att avsätta en hel helg, säger han och fortsätter:

– Ser även fram emot skrabbeluckerna på nästa riksstämma.

Kan det ha varit en handske för att fortsätta den infekterade skrabbe-vadå debatten 2022 som han just kastade?

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.