En skola för livet också för rektorn

Lena Sörbö

För sitt arbete med att förbättra miljön på skolan har Lena Särbö tilldelats Örebro kommuns pedagogiska pris. Motiveringen är fylld av positiva ord om hennes ledarskap.  Foto: Lena Sörbö

Lena Sörbö är rektor på Vivallaskolan, en skola som fått rätt mycket publicitet på grund av stök och problem. Här går 600 elever och fler än 30 olika språk hörs på skolgården. Lena Sörbö ser det som en utmaning och sedan hon kom hit har det hänt mycket, både med skolan och med Lena själv.

Vivalla i Örebro är en sådan stadsdel som klassats som särskilt utsatt. Ett område där man sedan flera år levt med gängrelaterat våld runt knuten. Där narkotikahandeln sker öppet och skjutningar skapar rädsla. En klick förstör vardagen för alla andra och ger bränsle åt främlingsfientlighet. Tio av tolv socialsekreterare har sagt upp sig skriver länstidningen.
Mitt i detta finns barnen och deras skola, här ska deras grund läggas för en glad och fungerande vardag och framtid.

Utmanande och kul

Lena Sörbö vill verkligen jobba mitt i detta. Hon har valt det. Hon tycker det är utmanande och kul.
– Jag har aldrig förut varit på en skola som gett mig så mycket. Jag älskar att jobba här. Att det var kaos här, det lockade mig faktiskt, säger Lena.
Hon är nu inne på fjärde året och hennes ledarstil och personliga engagemang har visat sig göra skillnad. Hon försöker sätta fingret på vad det handlar om.
– Jag är opretentiös, står alltid bakom lärarna. Min inställning är att vi fixar det tillsammans, det är inte jag som kommer och ska ändra på dem.
– Och så är jag tydlig och snabb, så jag får saker gjorda. Vi har fått bort våldet. Vi tog in eleverna direkt, släppte det inte utan jobbade igenom saken.
 En tredje egenskap som uppskattas är att Lena är närvarande.
– Jag åker sällan iväg på annat håll, har alltid en öppen dörr och går runt till varje arbetslag varje dag. Är det något bråk så kan de ringa mig och jag finns här. Och jag känner eleverna.

Bättre integration

För några år sedan stängdes högstadiet och eleverna spreds ut på andra skolor för att bryta den negativa spiralen och få till en bättre integration. Så nu rymmer Vivallaskolan 580 elever i årskurs noll till sex, samt 120 anställda inräknat alla yrkeskategorier.
Många av barnen har en tro, en del är kristna men de flesta kommer från muslimska hem, och det präglar mycket av vardagslivet har Lena märkt.
– Det är både fascinerande och frustrerande att de har så stor respekt för Gud och är så rädda för att göra fel, säger Lena och berättar om när hon hittade fem pojkar i tioårsåldern i ett litet rum som låg och bad.
– De förklarade att de kommit på att de kan gå direkt till fritids om de slipper gå hem och be först, så det gjorde de på skolan.

Tätt mellan kyrkorna i Örebro

Bland skolans vuxna är det flera som är troende eller kommer från en kristen bakgrund. I Örebro är det ju tätt mellan kyrkorna.
– Vi har så bra lärare här som verkligen vill göra skillnad, och som har en bra värdegrund, säger Lena och berömmer sina arbetskamrater som gör insatser långt utöver vad som krävs eller förväntas av dem.
Tillsammans med sin rektor har de åstadkommit förändring på flera fronter.
– Jag har ju inget trollspö, men jag fann så mycket gott här. Och barnen älskar sin skola nu.
Bakom rektorns skrivbord sitter en tavla med en devis att utgå från: ”Okunskap skapar fördomar, rädsla håller dem vid liv”.
Detta är något som personalen jobbar hårt med, och med tanke på att religionen har så stor betydelse för eleverna tog Lena hjälp av ”Tro möter Tro”.

Skapa förståelse över gränserna

Det är en del i Mikaelskyrkans ungdomsarbete med målet att skapa förståelse över gränserna. En av kyrkans anställda fick komma och gå runt i klasserna tillsammans med en av lärarna som är troende muslim.
– Det tog tid, för de fick väl tvåhundra frågor i varje klass. Allt från varför flickorna inte får färga håret till vart de ska ta vägen på domedagen, berättar Lena.
Barnens ständigt närvarande tro har fått Lena Sörbö att själv tänka till om sin egen tro och att stå för den på ett nytt sätt.
– Jag har fått en vidare syn på min tro, och slagit hål på mina egna fördomar.
– Tron är en viktig del av mitt liv, men förut tänkte jag att kyrkan är en del av livet och jobbet en annan. Nu skiljer jag inte längre på det, nu ser jag att mitt uppdrag är här på skolan.
Alla de här erfarenheterna fick pastorer och ledare del av vid Svealandsregionen ledardag i höstas. Då var rektor Lena Sörbö en av talarna och hennes tema var frågan som hon brottas med varje dag: Hur möts skola och tro i en mångkulturell miljö?x

 

Fakta: Lena Sörbö

 • Personligt: 64 år, gift, tre barn från tidigare äktenskap, fyra barnbarn.
 • Bor: I Örebro sedan 2014, med cykelavstånd till Vivalla.
 • Yrke: Rektor. Har jobbat inom skolan på olika tjänster i Stockholmsområdet och i Örebro. ”Jag fick en väldigt bra ledarskapsgrund på fritidsledarutbildningen på Teologiska seminariet på Lidingö.”
 • Bibelfavorit: Ps 63:9 ”Jag håller mig tätt intill dig, din hand ger mig stöd.”

 

Fakta: Lenas tips för att möta fördomar

 • Var vidsynt och lyhörd innan du fastnar i en fördom, var noga med källkritik.
 • Kunskap om varandra och varandras liv är viktiga insikter.
 • Demokrati och öppenhet behövs.
 • Tänk tanken att mina åsikter är inte alltid den enda åsikten, det finns andra.

Kerstin Schönström

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Ewa Jakobsson
Så roligt att läsa om dig, Lena, och det viktiga och framgångsrika arbetet du gör i Vivalla. Hoppas du kommer ihåg mig sedan åren på Kumlaby skola.
Solveig Ramboldt
Vilken underbar och klok person Du är. Önskar Dig och Din skola all Lycka till. Måtte eleverna och övriga på skolan backa upp Dig till hundra procent.

 

Till minne