"Förföljelsen på en nivå vi aldrig sett"

Afghanistan hamnar på plats 1 på World Watch List, efter att Nordkorea i 20 år har toppat listan. Detta trots att förföljelsen i Nordkorea har ökat under året.
– När talibanerna tog makten i Afghanistan försämrades situationen dramatiskt för landets kristna. Det extrema tryck som man redan levde under, förvärrades av en systematisk våldsutövning som har fått många kristna att fly för sina liv, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

Årets World Watch List, som släpptes på onsdagen, är listan över de länder där förföljelsen mot kristna är störst. I årets ranking går Afghanistan om den tidigare "ettan" Nordkorea. 

– Man kan inte annat än häpna över den senaste tidens utveckling i Afghanistan. Förföljelsen av kristna är på en nivå vi aldrig tidigare sett. Inget land har någonsin fått en så hög poängsumma som Afghanistan får i årets rapport, säger Peter Paulsson.

Risken att dödas är mycket stor för kristna män, om deras tro upptäcks. Kvinnor och flickor i samma situation riskerar att bli bortgifta med talibankrigare.

– Den nya talibanregimen fick tillgång till olika dokument och ljudfiler som hjälpte dem identifiera kristna. Talibanerna går från dörr till dörr för att hitta dem. De kristna fängslas och används ofta för att kartlägga andra kristna, innan de dödas, berättar Peter Paulsson.

En stor del av landets kristna har flytt till grannländerna. Dock finns dessa länder också med på World Watch List, men även i dessa länder är situationen för kristna ofta svår

En växande militant islamism, inspirerad av IS och den senaste tiden framgångar för talibanerna i Afganistan, påverkar situationen för kristna även i andra regioner. Liknande grupper finns bland annat i flera länder i Afrika söder om Sahara, som DR Kongo, Centralafrikanska republiken och Mali.

Precis som de föregående åren är ett av de värst våldsutsatta länderna Nigeria. Under inrapporteringsperioden för World Watch list 2022 dödades 4 650 kristna för sin tros skull i Nigeria, vilket är nästan 80 procent av det totalt antalet dödade kristna i världen, som är 5 898 personer.

Ett annat land där situationen för landets kristna fortfarande är mycket allvarlig är Nordkorea. Landet åkte visserligen ner till plats 2 i år, men ökade i antal poäng, från 94 till 96 poäng. De kristna som grips hamnar ofta i hårda omskolningsläger, från vilka få överlever.

Peter Paulsson menar att årets lista är en tydlig väckarklocka.

– Vi ser islamister på frammarsch, en växande nationalism och allt mer avancerad digital förföljelse i Kina. Jag skulle säga att vi är på väg in i en ny tid när det gäller brott mot mänskliga rättigheter. Religionsfriheten är hotad på många håll, därför behöver någonting hända när det gäller engagemanget för mänskliga rättigheter under 2022. När till och med det uttalade stödet för mänskliga rättigheter minskar är det viktigare än någonsin att stå upp för religionsfriheten.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice