Equmeniakyrkan vill se uteslutning av ryske patriarken

Equmeniakyrkan vill inte ha med patriarken Kirill att göra. Foto:TT

Equmeniakyrkan vill att Kyrkornas världsråd utesluter patriarken Kirill av Moskva.

Men den rysk-ortodoxa kyrkan ska få vara kvar i den ekumeniska dialogen.

Kritiken har varit mycket hård mot patriarken Kirill, som leder den rysk-ortodoxa kyrkan, då han på olika sätt har uttalat stöd för det ryska kriget mot Ukraina.

Nu tar även Equmeniakyrkan officiell ställning. Kyrkostyrelsen beslutade att Equmeniakyrkan skulle kontakta Kyrkornas världsråd för att be generalsekretaren Ioan Sauca att överväga att utesluta patriarken Kirill. I brevet till Ioan Sauca, som är undertecknat av kyrkoledare Lasse Svensson, betonas att vägen till fred går genom dialog och att det är ett centralt verktyg inom Kyrkornas världsråd. 

Saknar känsla för mänsklig värdighet

Men Lasse Svensson frågar också hur länge man kan söka dialog när det inte kommer någon respons från den andra parten, när det inte tas några steg mot fredsbyggande: "Hur länge är det möjligt att avstå från att be patriarken Kirill att lämna sin position inom Kyrkornas världsråd, när han tolererar grymheter under kriget i sitt stöd för president Putin."

Lasse Svensson menar att Kirill verkar ha förlorat känslan för mänsklig värdighet, och att han inte visar några tecken på att sträva efter enhet. Till Sändaren säger Lasse Svensson att det är ett drastiskt steg att utesluta och kapa banden till ett helt samfund, därför har kyrkoledningen riktat in sig på patriark Kirill.

- Kyrkornas världsråd behöver tydligt markera att en kristen ledare inte kan agera så här, att ge sin välsignelse till ett anfallskrig, säger han.

Men går det verkligen att utesluta en kyrklig ledare och inte hela samfundet?

- Vi vill främst lyfta problematiken. Det är inte alldeles säkert att detta är en framkomlig väg. Jag är säker på att det kommer talas om hur patriark Kirill och den rysk-ortodoxa kyrkan ska hanteras under Kyrkornas världsråds generalförsamling som inleds i slutet av augusti, säger han.

 

Patriarken Kirills nära band till Putin ses som komprometterande. Foto: TT

Kan landa i uteslutning av hela kyrkan

Lasse Svensson tror att Kyrkornas världsråd kan landa i att den ryska ortodoxa kyrkan måste uteslutas.

- Men när vi talat om det i kyrkoledningen så vill vi inte börja med att föreslå det. Det är viktigt att leva i dialog, även med den rysk-ortodoxa kyrkan som innehåller mycket mer än patriarken Kirill. Men vi måste agera på något sätt.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.