Equmenia i Härnösand mister kommunbidrag

Ängekyrkan i Härnösand. Foto: Johnny Blästa/Commons

Equmenia i Härnösand får inte längre några bidrag från kommunen, trots att man inte är ett trossamfund.
– Man kan tycka det är historielöst, säger Per Ingvar Hamrin, från Änge­kyrkan.

Equmeniaföreningen i Ängekyrkan bedriver scoutverksamhet som är öppen för alla. Som mest är det omkring 30 barn som deltar, och alla kommer utifrån.
Länge fick verksamheten bidrag från Härnösands kommun, men det upphörde enligt Per Ingvar Hamrin för några år sedan.
– Vi har inte orkat dra i det, vi har fullt upp med att vara ledare i scouterna och orkar inte bråka med kommunen. Dessutom har vi de senaste åren arbetat mycket med nyanlända, så vi har fullt upp, säger han.

Får inte längre kommunalt stöd

Att Equmeniaföreningen inte längre får något kommunalt stöd innebär att församlingen helt måste finansiera verksamheten.
– Inte nog med att vi driver verksamheten ideellt, vi ska också stå för hela kostnaden, säger han.
Ola Rikner, som arbetar för Equmenia på nationell nivå, har tagit sig an föreningen i Härnösand och han har varit i kontakt med kommunen. Enligt kommunen beror avslaget på en policy att inte ge föreningsbidrag till trossamfund. Ola Rikner har påpekat att Equmenia inte är ett trossamfund utan en fristående barn- och ungdomsrörelse, men inte fått något svar.
– Min tolkning av det som händer i Härnösand är att man har dålig koll, det kan röra sig om okunskap. Man förstår inte vad Equmenia gör, säger han.

Vill inte kalla det för trend

Equmenia i Härnösand är inte ensamma om att förlora sina bidrag, Sändaren har skrivit om fler fall tidigare. Ola Rikner vill dock inte kalla det för en trend.
– Men vi ser tecken på att det blivit vanligare. Jag hade nyss samtal med en annan förening som fått besked att de kan förlora sina bidrag, säger han.
 Per Ingvar Hamrin tycker att kommunens sätt att hantera föreningen är historielös. Equmenia ingår i en rörelse som länge stått för demokrati och mänskliga rättigheter.
– Är det någon som drivit fram demokratin så är det frikyrkor och nykterhetsrörelser, där män och kvinnor hade rösträtt långt tidigare än de hade till riksdagen, säger han.
Sändaren har sökt Härnösands kommun för en kommentar, men kommunens företrädare har inte återkommit till tidningen.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.