EHS utan rektor - igen

Helena Höij och Magnus Jegermalm tidigt i våras. Foto: Mikael M Johansson

EHS "nye" rektor Magnus Jegermalm hann knappt börja. I förra veckan avgick han från posten. 
Nu tar skolan extern hjälp för rätt nyrekrytering.

I morgon har Enskilda högskolan planerad avtackning för sin långvariga rektor Owe Kennerberg. Den nye rektorn Magnus Jegermalm hinner dock inte vara med. Dagarna innan har han lämnat sin post, efter bara några veckor i rollen.
- Han meddelade sitt beslut den första september och sedan har vi diskuterat fram och tillbaka kring den bästa lösningen för skolan och då landade vi i detta, förklarar styrelseordföranden Helena Höij.
När Jegermalm var med och hälsade alla studenter tillbaka visste alltså ingen på EHS att det snart var dags för en ny rekryteringsprocess.
- Jag kan bara beklaga att det blivit så här. Det är på egen begäran och på grund av personliga skäl. Det finns ingen konflikt i botten och jag har full respekt för hans beslut, betonar Höij. 
Bland annat skrev Sändaren om vikten av att ha en rektor med förankring i Equmeniakyrkan. Var det ett problem att Magnus inte hade det?
- Nej, det har inte handlat om det. Equmeniakyrkan, svensk frikyrklighet och svensk kristenhet i stort är en otroligt viktig partner för högskolan. Men det är något som Magnus delade vår syn på och det handlar lika mycket om att bygga plattformar som att ha allt i vissa personer. Bland annat så startar vi upp ett nytt forskningscentrum med Joseph Sverker EHS och Magnus Sternegård med flera kring integration, ledarskap och kyrka.
Magnus Jegermalm sa själv så här till Sändaren när han tillträdde:
- Att ha en kyrka som huvud­man är inget jag känner mig obekväm med även om jag personligen inte har något kyrkligt engagemang.
Förutom att nu dyka ner i det underlag som redan finns för att få fram nya kandidater till posten har Enskilda Högskolan engagerat Pekka Mellergård, tidigare rektor för Örebro Teologiska Högskola, att ge ännu ett par ögon på vad man bör titta efter.
- Vi vill få in ett par ögon till innan vi startar processen igen, konstaterar Höij.
För tillfället har Anita Hansbo gått in som tf. rektor men om det kommer bli en längre interrimslösning eller om Enskilda högskolan istället satsar offensivt på en snabb rekrytering av ny rektor är inte klart än.
- Vi har inte riktigt hunnit ta de besluten i styrelsen än, men det jag kan säga är att det är som det är med situationen nu och då finns det bara en väg - att se framåt.
 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.