Drottningen hyllas för sin kristna tro efter bortgången

Drottningen trivdes bland kyrkans folk. Foto: TT

Fram till döden var den 96-åriga engelska drottningen Elisabeth II också beskyddare av det engelska bibelsällskapet.

Nu hyllas den förre regenten för hennes sätt att stå upp för den kristna tron. 

- Nationen och samväldet har inte bara mist en enastående allmänhetens tjänare, utan också närvaron av en högt älskad och respekterad kristen ledare, sade Bibelsällskapets ledare Paul Williams enligt Premier Christian News, PCN.

 

Under rekordlång tid satt drottning Elizabeth II på den egelska tronen, 7o år och 214 dagar, och blev en länk mellan det gamla och nya Storbrittannien. Under hennes livstid har både den brittiska kronans inflytande över världen liksom dess roll förändrats drastiskt. 

Trots att monarkin, inte minst den engelska, med jämna mellanrum möts av hård kritik är det idel hyllningsströmmar som nu väller in från jordens hörn - inte minst från den kristna sfären. 

Drottbningen

redan som ung var hon en kyrkans kvinna. Foto: TT

Talade offentligt om tron

Elizabeth gjorde nämligen sällan någon hemlighet av sin starka kristna övertygelse, något som hon ständigt återkom till inte minst i sina jultal till nationen. Hon var också högste beskyddare av det engelska bibelsällskapet som nu sörjer henne djupt. 

- Det går inte att förstå drottningen utan att förstå hur stark tro hon hade, säger Paul Williams, bibelsällskapets ledare till PCN och fortsätter:

- Det finns en helt fantastisk del i hennes kröning där hon fick en bibel framför sig, med förklaringen att denna bok är "regelverket för hela livet och styret för kristna regenter och det mest värdefulla ting som finns i världen".

 

Foto: TT

Drottningen fick dö i hemmet. Foto: TT

Tog fasta på bibelns ord

Williams menar att dessa ord tveklöst var något som den framlidna drottningen tog fasta på. 

- Drottningens tro har haft en avgörande inverkan på henne sätt att styra landet, och även på landet som sådant. Hon var i kyrkan mer än en gång i veckan, bad och läste bibeln. Hennes kristna tro har varit den fasta guiden genom topparna och dalarna i livet och en viktig orsak till att hon kunnat vara en stabil och uthållig regent i landet.

Drottningen somnade in i sitt hem i Balmoral på torsdagen, omgiven av den närmaste kretsen, men sörjd av många fler.

- Jag menar att drottningens eftermäle blir hennes exempel på hur sant tjänarskap och plikt ser ut. Hela hennes liv har präglats av ett tjänande. Jag tror att hon kommer bli ihågkommen utifrån orden i Ordspråksboken 10:7, Minnet av den rättfärdige är en välsignelse, menar Williams.

Svenske kungen Carl XIV Gustaf beklagade sorgen i ett brev där han också poängterade sin saknad efter en omtyckt släkting. 

Sonen Charles som nu tar över som kung har uttryckt familjens sorg över "en högt älskad mamma och omhuldad regent"

 

 

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Irma Pettersson
Visst ska det va kung Carl XVI Gustaf!?

 

Till minne

Söndagsservice